Siirry sisältöön

ESG, vastuullisuus ja standardit – kestävää tulevaisuutta rakentamassa

Nyt ja tulevaisuudessa liiketoiminnassa menestyvät ne, jotka toimivat aidosti vastuullisesti. Onnistumiset eivät tapahdu sattumalta, vaan ovat seurausta järjestelmällisestä johtamisesta ja oikeaan tietoon perustuvasta päätöksenteosta. Molemmille voit luoda raamit käyttämällä standardeja. Miten?

ESG (environmental, social, governance) on alun perin finanssialalta lähtöisin oleva käsite, joka tuo taloudellisen raportoinnin rinnalle tietoa yritysten vastuullisuudesta. EU-alueella ESG-raportointi on säädeltyä ja sitä edellytetään asteittain yhä pienemmiltä yrityksiltä ja alihankkijoilta.

Raportointivelvollisuuden pohjana on kestävyysraportointidirektiivi CSRD ja siihen sisältyvät ESRS-standardit. ESRS (European Sustainability Reporting Standards) on varta vasten ESG-raportointiin laadittu järjestelmä, jonka vaatimuksia yritysten on noudatettava kestävyysraportoinnissaan.

Hieman yksinkertaistetusti ESRS-standardit asettavat ESG-vaatimukset, mutta eivät tarjoa keinoja niiden saavuttamiseksi. Tässä kuvaan astuvat liiketoimintaan tarkoitetut EN- ja ISO-standardit, jotka toimivat työkaluina ESG-vaatimusten täyttämisessä.

Lataa CENin ja CENELECin esite ESG-raportoinnista

Eurooppalaiset standardointijärjestöt CEN ja CENELEC ovat julkaisseet esitteen siitä, miten standardeja voidaan hyödyntää yritysten ESG-tavoitteiden saavuttamisessa.

Lataa esite

Vastuullisuus lähtee järjestelmällisestä johtamisesta

Johtamisen standardit ovat yrityksen tärkeä työkalu ESG-vaatimusten täyttämisessä. Kuuluisaa pyörää on turha keksiä uudelleen, kun voi tukeutua parhaiden asiantuntijoiden valmiiksi miettimiin ja todistetusti toimiviin käytäntöihin.

Johtamisen standardit ovat systematiikkaan pohjautuva työkalu johdolle päivittäiseen johtamiseen ja kehittämiseen.

Risto Pulkkanen, asiantuntija, SFS

Liiketoiminnan johtaminen voi pohjautua yhden tai useamman eri johtamisalueen standardeihin. Pohjana käytettävistä standardeista rakentuu yritykselle johtamisjärjestelmä, jonka osaksi vastuullisuus integroituu luontevasti.

Johtamisjärjestelmän perustaksi sopivia standardeja

Standardeja oikeiden ympäristöpäätösten tueksi

Yrityksen ympäristövastuu käsittää ilmastonmuutoksen vastaisen toiminnan, luonnon monimuotoisuuden turvaamisen ja pilaantumisen estämisen. Ympäristövastuun yleisiä painopisteitä ovat esimerkiksi energiankäytön valinnat, jätteiden käsittely ja kierrätys sekä kiertotalouden edistäminen.

Standardeja käyttämällä varmistat, että päätökset ympäristön hyväksi tehtävistä toimenpiteistä pohjautuvat oikeaan tietoon. Luotettavaan tietoon pohjautuvat ympäristöpäätökset ovat läpinäkyviä, mitattavia ja vertailukelpoisia.

SFS:n Mitä ihmettä? -podcastissa tekstiilien kierrätyksen ja kiertotalouden käänteitä puivat Suomen Tekstiili- ja Muoti ry:n asiantuntija Katri Pylkkänen sekä VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin. Juontajana Harri Moisio.

Standardeilla teet ympäristövaikutusten hallinnasta systemaattista ja luotettavaa. Esimerkiksi hiilineutraaliuden tavoittelussa standardit auttavat määrittelemään ja todentamaan, mitä hiilineutraalius tarkoittaa. Tämä vähentää viherpesun riskiä ja rakentaa uskottavuutta niin asiakkaiden kuin sijoittajien silmissä.

Standardeja ympäristövastuun kantamiseksi

  • ISO 14064 -standardit tarjoavat ohjeet organisaation päästöjen mittaamiseen ja raportointiin.
  • ISO 14001 neuvoo ympäristöjohtamisessa.
  • ISO 50001 opastaa energianhallinnassa.
  • ISO 59000 -sarjan standardeilla toteutat siirtymän kiertotalouteen.

Etsi lisää sopivia standardeja SFS-kaupassa.

Hukkataloudesta kiertotalouteen – näin uudet standardit vauhdittavat välttämätöntä siirtymää

Kiertotalouteen siirtyminen on saanut uutta puhtia vastavalmistuneista kansainvälisistä standardeista. Kiertotalous toteutuu parhaiten, kun sen omaksuu koko yhteiskunta kuluttajista yrityksiin ja julkisiin organisaatioihin. Uuden ISO 59000 -standardisarjan tavoitteena on lisätä ymmärrystä kiertotaloudesta ja tukea sen toteuttamista maailmanlaajuisesti. Sarja on työkalu kaikille, jotka etsivät selkeitä ohjeita kiertotalouteen siirtymisessä.
case: Kemi

Kemi hakee vetovoimaa ympäristöstandardista

Miten ISO 14001 on vienyt Kemissä kestävää kehitystä eteenpäin ja millaisia työkaluja standardi tarjoaa kunnan kehittämiseen? Tästä kertovat Vihreä ja kestävä Kemi -hankkeen projektipäällikkö Eija Kinnunen ja kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

ISOn uudet ESG-periaatteet parantavat yritysvastuuta ja edistävät maailmanlaajuista kestävyyttä

ISO on julkaissut periaatteet ESG:n toteuttamiseen. Ne auttavat organisaatioita sisällyttämään vastuullisuutta edistäviä käytäntöjä organisaatiokulttuuriinsa ja toteuttamaan niitä. ISO on laatinut myös muita ohjeita kestävän kehityksen vauhdittamiseksi.

Sosiaalinen vastuullisuus lisää menestymisen mahdollisuuksia

Yrityksen sosiaalinen vastuu käsittää laajasti ymmärrettynä yrityksen vastuullisuuden niin henkilöstö-, asiakas- kuin alihankintasuhteissa. Sosiaalisesti vastuullisesti toimiva yritys ylittää lain minimivaatimukset ja tarkastelee oikeudenmukaisuuden toteutumista laajasti.

Lue toimialayhteisömme Paltan selvitys sosiaalisesta vastuusta palvelualoilla.

Sosiaalinen vastuullisuus tarkoittaa käytännössä esimerkiksi työterveydestä ja -turvallisuudesta huolehtimista. Kun ne ovat kunnossa, työtapaturmat vähenevät, työhyvinvointi lisääntyy ja organisaation maine ja vetovoima kasvavat.

SFS:n Mitä ihmettä? -podcastissa puhutaan työssä jaksamisesta. Vieraina Työterveyslaitoksen työturvallisuuden johtava tutkija Pia Perttula sekä Kiwa Inspectan tuotepäällikkö Sini Ahlgren. Juontajana Harri Moisio.

Sosiaalista vastuuta on myös työntekijöiden tasa-arvoisuuden ja vaikuttamismahdollisuuksien takaaminen. Näihin löydät keinoja henkilöstöjohtamisen HRM-standardeista eli ISO 34000 -sarjasta. Sosiaalisesti vastuulliset työantajat myös ymmärtävät, että eri-ikäisten osaamista kannattaa hyödyntää, ja standardit tarjoavat keinoja ikäystävällisten työpaikkojen rakentamiseen.

Hankintojen vastuullisuuden edistäminen kuuluu myös yrityksen sosiaaliseen vastuullisuuteen. Tärkeä osa tästä toteutuu alihankintaketjuissa ja kilpailutuksissa. Standardi ISO 20400 tarjoaa suuntaviivat vastuullisiin hankintakäytäntöihin, jotka takaavat, että vastuullisuus läpäisee koko toimitusketjun.

Näin hyödynnät HRM-standardeja strategisessa johtamisessa

Kansainvälisten ihmisten johtamisen eli HRM-standardien ymmärtämisestä ja niiden soveltamisesta on merkittävää hyötyä suomalaisille organisaatioille ja kaikille HRM-ammattilaisille. Standardit tuovat päivittäiseen tekemiseen ohjeita ja opastusta, jotka edistävät organisaatioiden kilpailukykyä tutkimustietoa ja monipuolista kokemusta hyödyntämällä.
case: Temet Oy

Standardi siivittää suomalaisyrityksen samalle viivalle kansainvälisten kilpailijoiden kanssa

Suomalainen suojaratkaisujen valmistaja Temet on ollut mukana kansainvälisen väestönsuojastandardin laadinnassa. Vuonna 2024 käyttöön tullut standardi tasoittaa yritysten kilpailua väestönsuoja-alan kansainvälisillä markkinoilla. Lisäksi prosessi on osoitus pienten ja keskisuurten yritysten vaikuttamismahdollisuuksista.

Väestön vanheneminen haastaa työelämää – standardeista apua työnantajille ja päättäjille

Ikääntyvän työvoiman ja työssäkäyvien omaishoitajien tarpeita käsittelevät standardit tarjoavat työnantajille apua ikäystävällisten työolojen luomiseen. Kun omaishoitajia tuetaan työelämässä riittävästi ja eri ikäisten työllistymistä edistetään, työurat pitenevät ja työvoimapulaan saadaan helpotusta.

Taloudellinen vastuullisuus on kaiken perusta

ESG-termistön viimeinen kirjain G eli governance viittaa hyvään hallintotapaan, taloudelliseen vastuuseen ja riskienhallintaan.

Taloudellisesti vastuullinen organisaatio pitää huolta toimintansa kannattavuudesta ja tehokkuudesta. Taloudellista vastuullisuutta toteutetaan hallitsemalla riskejä, jotka voivat olla uhkana toiminnan jatkuvuudelle. Riskien- ja jatkuvuudenhallinnan standardit auttavat välttämään ikävät yllätykset, mahdolliset toiminnan keskeytykset ja lisäkustannukset.

Hyvä hallinto näkyy toiminnan eettisyytenä, joka puolestaan herättää asiakkaiden ja myös esimerkiksi sijoittajien kiinnostusta ja luottamusta. Taloudellinen vastuullisuus ja hyvä hallintotapa kulkevat käsi kädessä. Hyvä hallinto lisää luottamusta ja houkuttelee sijoittajia.

Standardeja hyvään hallintoon

Etsi lisää sopivia standardeja SFS-kaupassa.

Näin otat ISO 9000 -sarjan standardit käyttöön oikein

ISO 9000 -standardisarjan päästandardeja on kolme. ISO 9000, ISO 9001 ja ISO 9004 ovat maailmanlaajuisesti tunnustettuja ja tunnettuja laadunhallinnan standardeja, jotka on tarkoitettu käytettäviksi yhdessä, kokonaisuutena. Missä järjestyksessä organisaation kannattaa perehtyä sarjan standardeihin ja soveltaa niitä käytäntöön? Sarjan etenemisjärjestyksellä on merkitys, joka kannattaa tiedostaa.
Jani Uutela Stairon Oy
case: Stairon

Standardit auttavat laitevalmistajaa kehittymään – näin bisnes ja palvelu parantuvat

Muikeat ilmeet seuraavat hitsausrobottia Staironin tuotantohallissa. Upouusi laite on vastikään otettu käyttöön ja masiina on yksi teollisen laitevalmistajan kilpailuvalteista. Turkulainen Stairon Oy valmistaa ja kehittää prosessilaitteita ja koneita eri alojen teollisuusyrityksille. Asiakkaita on niin kotimaassa …

Omaisuudenhallinnan standardit – näin hyödynnät ja sovellat

Webinaarissamme 7.11. valokeilassa olivat uudistuneet omaisuudenhallinnan standardit. Painopiste oli ISO 55000 -standardisarjassa ja siinä, miten sarja opastaa yritystä järjestelmälliseen omaisuudenhallintaan.

Ota meihin yhteyttä ja etsimme sopivimmat standardit

Standardit auttavat muokkaamaan yrityksesi toiminnasta vastuullista ja täyttämään ESG-raportoinnin vaatimukset. Ota meihin yhteyttä, kun tarvitset lisää tietoa standardien tarjoamista mahdollisuuksista vastuullisen liiketoiminnan rakentamisessa.

Tutustu kaikkiin vastuullisuutta edistäviin standardeihin SFS-kaupassa.

Standardien myynti

Myyntimme palvelee sinua puhelimitse arkisin klo 9–15.

09 1499 3353

sales@sfs.fi

Lue myös uusimmat uutisemme