Siirry sisältöön
14.3.2019 Uutinen

Makedonia on nyt Pohjois-Makedonia

Suomen Standardisoimisliitosta kerrotaan, että Makedonian nimi on nyt myös kansainvälisessä standardissa ISO 3166-1 muutettu muotoon North Macedonia (Pohjois-Makedonia).

Maan englanninkielinen pitkä nimi on Republic of North Macedonia (Pohjois-Makedonian tasavalta). Maan makedoniankielinen nimi on Severna Makedonija.

Standardissa ISO 3166-1 on kullekin maalle lyhyen ja pitkän nimen lisäksi kaksi- ja kolmikirjaiminen tunnus sekä numerotunnus. Siinä on myös mainittu maan viralliset kielet. Standardin kielitietojen perusteella määräytyy usein nettimainosten kieli. Suomen maakoodi on kaksikirjaimisena FI ja kolmikirjaimisena FIN. Pohjois-Makedonian maakoodi on MK (MKD).

Kansainvälisiä koodeja käytetään urheilukilpailuissa, internetin maatunnuksissa, kansainvälisissä postiosoitteissa sekä monissa kansainvälisissä ja virallisissa yhteyksissä. Jokapäiväiseen kielenkäyttöömme koodit eivät sen sijaan ole tarkoitettu. Standardi julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1974.

Vuonna 1991 Jugoslaviasta itsenäistyneellä Pohjois-Makedonialla oli vuosikymmenien ajan nimikiista naapurimaassa Kreikan kanssa. Viime vuonna Kreikka ja Pohjois-Makedonia sopivat nimikiistansa. Tammikuussa 2019 kummankin maan parlamentit hyväksyivät nimenmuutoksen. Helmikuussa Makedonia muutti virallisen nimensä Fyrom muotoon Pohjois-Makedonia.

Pohjois-Makedonian presidentti G’orge Ivanov haluaa edelleen kuitenkin olla Makedonian tasavallan presidentti.  Ivanov kieltäytyy allekirjoittamasta lakeja, joissa käytetään hänen maansa uutta nimeä. Todennäköisesti kiista ratkeaa lopullisesti huhti-toukokuun presidentinvaaleissa.