Siirry sisältöön

Miten voin osallistua standardointiin?

Standardointiin on mahdollista osallistua monella tavalla. Kaikkien alansa kehityksestä kiinnostuneiden kannattaa osallistua liittymällä standardointiryhmään, seuraamalla standardoinnin etenemistä tai kommentoimalla standardiehdotuksia.

Standardointi on strateginen valinta

Standardointiin osallistumisesta on yrityksellesi suoraa hyötyä. Kun osallistut, yrityksesi on etulyöntiasemassa, sillä saat ensikäden tietoa toimialaasi vaikuttavista tekijöistä ja pystyt ottamaan ne huomioon omassa liiketoiminnassasi.

Osallistuminen on strateginen ratkaisu, jonka moni suomalainen ja kansainvälinen yritys on jo tehnyt. Onko sinun yrityksessäsi arvioitu standardoinnin liiketoiminnalliset hyödyt?

Video: Miten ja miksi standardeihin vaikutetaan

Miksi kannattaa osallistua?

Standardi ei ole – eikä sen pidä olla – ylhäältä päin saneltu vaatimus. Standardointi on kaikille avointa; kuka tahansa voi osallistua standardien laadintaan ja näin vaikuttaa niiden sisältöön.

Standardointityöhön osallistumisesta on monia etuja:

  • Saat ennakkotietoa tulevista standardeista.
  • Voit vaikuttaa standardien sisältöön.
  • Pysyt ajan tasalla eurooppalaisessa ja maailmanlaajuisessa standardoinnissa.
  • Verkostoidut alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa.
  • Saat kilpailuetua organisaatiollesi.
  • Helpotat organisaatiosi tuotteiden ja palveluiden sopeuttamista standardien vaatimuksiin.

Standardointiryhmässä vaikutat vahvimmin

Liity standardointiryhmään, jossa voit seurata standardoinnin etenemistä, osallistua standardiehdotusten kommentointiin ja verkostoitua muiden alan toimijoiden kanssa.

Standardien laatimiseen voi osallistua kuka tahansa. Usein mukana on viranomaisten, teollisuuden, kaupan ja kuluttajien edustajia, monesti myös asiantuntijoita korkeakouluista ja tutkimuslaitoksista. Ryhmien uudet jäsenet perehdytetään standardointiin ja sen prosesseihin.

Standardointiryhmät seuraavat oman alansa eurooppalaista ja maailmanlaajuista standardointia, ja jotkin ryhmät laativat tarvittaessa suomalaisia standardeja. Ryhmä pitää kokouksia tarpeen mukaan 1–4 kertaa vuodessa ja päättää yhdessä Suomen kannanotoista standardiehdotuksiin. Jäsenet saavat käyttöönsä standardien valmisteluun liittyvät asiakirjat ja standardiluonnokset.

Standardointiryhmän jäsenenä voit osallistua eurooppalaisen standardointijärjestön CENin ja maailmanlaajuisen ISOn kokouksiin ja saada parhaimmat mahdollisuudet vaikuttaa standardien sisältöön.

Tarkempia tietoja osallistumisesta ja ja standardointiprosessista löydät SFS:n materiaalipankissa ladattavissa olevasta Osallistu ja vaikuta standardisointityöhön -oppaasta (pdf).

Mitä hyötyä Tampereen Särkänniemi on saanut osallistumisesta standardointiin?

Jäsenyys on ryhmästä riippuen maksullista tai maksutonta

Standardointiryhmiin liittyy osallistumismaksu. Osa ryhmistä saa toimintaansa julkista tai muuta rahoitusta, ja tällöin ryhmän jäsenyys on maksuton. Suomessa standardointiryhmistä vastaavat SFS:n lisäksi eri toimialoja edustavat organisaatiot eli toimialayhteisöt.

Tieto SFS:n ylläpitämien ryhmien maksullisuudesta tai maksuttomuudesta on kunkin ryhmän esittelysivulla. Muiden kuin SFS:n standardointiryhmien toiminnan rahoitusta koskevat tiedot saat niistä vastaavalta toimialayhteisöltä.

SFS:n vastuulla oleva standardointi

Voit osallistua SFS:n ylläpitämään standardointiin liittymällä standardointiryhmään.

Tarjoamme myös maksullista seurantapalvelua niille SFS:n vastuulla oleville standardointialueille, joita varten ei ole perustettu kansallista standardointiryhmää. Tilaa seurantapalvelu.

 

Katso lista kaikista Suomen standardointiryhmistä.

Voit tutustua standardeihin myös aihealueet-osiossamme.

Tutustu myös sivuun, jonne olemme koonneet hyödyllistä tietoa standardointiin osallistuvalle.

Kommentoi standardiehdotuksia

Pääset vaikuttamaan standardeihin myös lausuntopyyntöpalvelussamme. Rekisteröitymällä käyttäjäksi voit arvioida standardiehdotuksia ja antaa parannusehdotuksia niiden sisältöön.

Katso, millaisia ehdotuksia on nyt lausuntokierroksella, ja kommentoi niiden sisältöä!

Tee aloite uudesta standardista

Tuleeko mieleesi asia, joka vaatii standardia? Toimi itse tai ryhmäsi kanssa ja tee standardialoite!