Siirry sisältöön

Meiltä saat tietoa ja henkilökohtaista neuvontaa standardeista

Tietopalvelumme kokeneet asiantuntijat auttavat sinua kaikissa standardeihin liittyvissä kysymyksissä, ja Helsingissä sijaitseva kirjastomme on käytettävissäsi. Meillä SFS:ssä on myös standardeja koskeva WTO-tietopiste. Teknisiä määräysehdotuksia koskeva WTO-tietopiste on työ- ja elinkeinoministeriössä.

Kysy mitä vain standardeista – tietopalvelumme auttaa

Jos sinua mietityttää jokin asia standardeihin liittyen, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä. Saat tietopalvelustamme aina henkilökohtaista neuvontaa. Voit tarkistaa meiltä muun muassa standardien soveltuvuuden omaan käyttöösi, voimassaolon, tai tekeillä olevien standardien työvaiheen. Standardien sisällöistä vastaavat tahot yhteystietoineen löytyvät kätevästi tietopalvelumme avulla.

Autamme sinua pysymään ajan tasalla omaa alaasi ja tuotteitasi koskevista standardeista, ohjeista, määräyksistä ja lainsäädännöstä.

Lue lisää tietopalvelustamme.

Tietopalvelujen tarjouspyyntölomake

Tietopalvelu

Tavoitat tietopalvelumme puhelimitse ti ja to klo 9–12 ja 13–15. Muina aikoina palvelemme sähköpostitse.

09 1499 3455

info@sfs.fi

Kirjasto kerää, tallentaa ja levittää tietoa standardeista

Kirjastomme on julkinen standardoinnin erikoiskirjasto. Sen tehtävänä on kerätä, tallentaa ja levittää tietoa standardeista ja teknisistä määräyksistä.

Kirjastossamme on kattavat standardi-, kirjallisuus-, lehti-, määräys- ja muut tietokokoelmat sekä tietokannat ja -verkot. Käytettävissäsi on muun muassa Perinorm-standardiviitekanta eurooppalaisista ja kansallisista standardeista sekä metallien vertailutaulukoita. Valikoimassa on myös useiden eri standardointijärjestöjen luetteloita, hakuteoksia, sanastoja, käsikirjoja, alaa käsitteleviä lehtiä sekä Euroopan unionin virallinen lehti.

Opastamme sinua henkilökohtaisesti tiedon etsimisessä eri lähteistä.

Emme lainaa julkaisuja ulkopuolisille, mutta kokoelmat, tietokannat ja lukutilat ovat käytettävissäsi. Jos et pääse paikan päälle, vastaamme kysymyksiisi puhelimitse kirjaston aukioloaikana.

Kirjasto

Sovi käynnistäsi etukäteen puhelimitse (ti ja to klo 9–12 ja 13–15) tai sähköpostitse. Avoinna ma–pe klo 9–15. Osoite: Malminkatu 34, 00100 Helsinki.

09 1499 3455

tuomo.hirvonen@sfs.fi

WTO-tietopisteemme vastaa ulkomailta tuleviin tiedusteluihin standardeista

Suomessa on kaksi Maailman kauppajärjestö WTO:n tietopistettä: teknisiä määräysehdotuksia koskeva WTO-tietopiste on työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM) ja standardeja koskeva WTO-tietopiste meillä SFS:ssä.

WTO perustettiin vuonna 1995 valvomaan maailmankaupan sääntöjen noudattamista. Järjestössä on toistasataa jäsenvaltiota. Jäsenet ovat allekirjoittaneet kaupan teknisten esteiden sopimuksen eli TBT-sopimuksen (Agreement on Technical Barriers to Trade), jonka mukaan jokaisella jäsenmaalla on velvollisuus perustaa tietopiste, joka jakaa tietoa muiden jäsenmaiden teknisistä määräyksistä ja standardeista. Suomessa TBT-sopimuksen määrittelemistä sekä EU:n edellyttämistä tietojenvaihtojärjestelmistä vastaa työ- ja elinkeinoministeriö. Standardien osalta tiedonvälitystä hoitaa SFS:ssä toimiva WTO-tietopiste.

SFS:n WTO-tietopisteen tehtävänä on vastata ulkomailta tuleviin, standardeja koskeviin kyselyihin ja ylläpitää tietokantaa Suomessa vahvistetuista sekä tekeillä olevista standardeista. Tietokantana toimii SFS:n standardien verkkokauppa, jossa voi tutustua standardeihin, niiden soveltamisalaan ja sisällysluetteloihin.

WTO:n tietojenvaihtojärjestelmissä jäsenvaltiot ilmoittavat valmistelemistaan teknisistä määräyksistä, joilla voi olla merkittävä vaikutus maailmankauppaan. Tietojenvaihtojärjestelmien tarkoitus on

  • kaupan teknisten esteiden poistaminen
  • kaupan teknisten esteiden syntymisen estäminen etukäteen
  • tulevien määräysten sisältöön vaikuttaminen
  • antaa mahdollisuus sopeutua tulevien määräysten edellyttämiin vaatimuksiin.

Ilmoitusmenettelyn tavoitteena siis on, että jäsenet eivät luo kansallisilla toimenpiteillä tarpeettomia esteitä kansainväliselle kaupalle. Ilmoituksia seuraamalla voidaan riittävän aikaisessa vaiheessa havaita määräysehdotuksen mahdolliset Suomen elinkeinoelämälle haitalliset vaikutukset ja yritykset voivat varautua tuleviin muutoksiin vientimarkkinoillaan.

Lisää tietoa ja ohjeita WTO:n kaupan teknisiä esteitä koskevaan sopimukseen (TBT) liittyen saat TEM:n verkkosivuilta.

TEM:n ja SFS:n lisäksi maa- ja metsätalousministeriö toimii tietolähteenä, kun kyse on WTO:n maataloustuotteiden maailmankauppaa ohjaavista sopimuksista. Näitä ovat maataloussopimus ja terveys- ja kasvinsuojelutoimia koskeva SPS-sopimus (Sanitary and Phytosanitary measures). Yleisvastuu WTO:sta on ulkoministeriöllä.

SFS:n WTO-tietopiste

Puhelinpalvelu avoinna tiistaisin ja torstaisin klo 9–12 ja 13–15. Muina aikoina tavoitat meidät sähköpostitse.
p. 09 1499 3455
wto@sfs.fi