Siirry sisältöön

Blogi ja podcast

Kurkistuksia standardien taakse. Blogistamme luet kiinnostavia näkemyksiä ja kokemuksia standardoinnin maailmasta. Blogia voit seurata tilaamalla SFS:n blogin uutiskirjeen, jolloin saat tiedon uusista kirjoituksista suoraan sähköpostiisi.

Blogissa myös kuuntelet Mitä ihmettä? -podcastimme jaksot. Podcastissa Harri Moisio sukeltaa arjen kummallisuuksien pariin ja etsii vaihtuvien asiantuntijavieraiden kanssa piilotettuja koodeja, standardeja.

Ville Saloranta

Turvallisuus, luotettavuus ja laatu – miksi hitsausteollisuus tarvitsee standardeja?

Jokainen meistä törmää arjessaan valtavaan määrään tuotteita, jotka on valmistettu hitsaamalla. Nämä tuotteet ovat turvallisia ja laadukkaita, koska ne on valmistettu hitsausstandardien mukaisesti. Siksi alan yli 400 standardilla todella on merkitystä.

Karina Vikman

Suomi ja standardointi – 100 vuotta yhteistä matkaa kilpailukyvyn puolesta

Standardeista sanotaan usein, että niiden hyötyjä ei juurikaan huomaa ja tunnista – ennen kuin ne puuttuvat. Standardit ovat kuin öljy nivelissä, kerrottiin minulle, kun aloitin vuosia sitten nykyisessä työssäni SFS:n viestintäjohtajana. Näinhän se on ja on ollut Suomessa jo 100 vuoden ajan. Standardoinnilla on tuettu suomalaista kilpailukykyä lähes Suomen itsenäistymisestä asti ja vaikutukset ovat olleet merkittäviä.

Jussi Heikkilä

Tutkimustietoa standardointiekosysteemin kehittämisen tueksi

Berliinin teknillisen yliopiston Philipp Heßin taloustieteen väitöskirja “Whose rules for innovation? An exploration of stakeholder perspectives on formal European standardization between innovation and regulation” vuodelta 2023 on malliesimerkki siitä, kuinka monia empiirisiä näkökulmia standardointitutkimukseen voi ottaa. Eurooppalaisen standardointijärjestelmän kehittämisen tueksi tarvitaan tutkimustietoa, jota Heßin väitöskirja tarjoaa.

Janne Kalli

Standardeja tarpeesta toiseen

Standardointi käynnistyy tarpeesta. Tuhansia vuosia sitten tarpeena oli pyramidien kivien ja laattojen oikeanlainen mitoitus. SFS:ssä suomalaisten standardien standardointi alkoi sata vuotta sitten. Millaisia olivat ensimmäiset standardit ja miten standardointi seuraa aikaansa?

Anu Kostiainen

Kuka kirjoittaa sinun standardisi?

Eduskunta säätää lakeja, ei standardeja, eikä standardeja tupsahda valmiina EU-komissiostakaan. Me SFS:ssä emme myöskään niitä kirjoita. Kirjoittaja voi olla kollegasi, asiakkaasi tai kilpailijasi – kuka tahansa alalla toimiva, pieni tai suuri yritys, oppilaitos tai muu organisaatio. SFS tarjoaa puitteet standardointityöhön osallistumiseen ja suomalaisten näkökulmien esiin tuomiseen. Tavoitteenamme on, että suomalaiset osallistujat saavat standardoinnista suurimman mahdollisen hyödyn.

Sirpa Sipola

Irti arjesta!

Lomalla pitäisi unohtaa työt ja päästää irti arjesta. Silloin kannattaa vain rentoutua, eikä miettiä mitään töihin liittyvää. Tämä paljon hoettu ja mediankin tuuttaama mantra lienee kaikille tuttu. Se mielessäni jäin kesälomalle ja päätin kerrankin yrittää olla miettimättä työasioita. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Mitä ihmettä? -podcast – jakso 13: Miten väestönsuojien jätehuolto järjestyy, jos ulos ei todellakaan pääse?

Mitä ihmettä? -podcastin toisen tuotantokauden päätösjaksossa tutustumme turvallisuusuhkiin ja niihin varautumiseen. Mitä muu maailma voi oppia Suomelta varautumisesta, entä väestönsuojista? Harri Moision vieraina turvallisuuden tunnetta luovat kansanedustaja, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll ja Temet Group Oy:n neuvonantaja Jyrki Ronkainen.

Mitä ihmettä? -podcast – jakso 12: Meneekö pikamuoti koskaan pois muodista?

Pulloja on kierrätetty Suomessa jo yli 70 vuotta, mutta tekstiilien kierrätys on vasta alkamassa ja se myös tuntuu kuluttajasta hyvin vaikealta. Miksi? Entä mikä on oikea paikka erilaisille käytöstä poistettaville tekstiileille ja mikä on kuluttajan vastuu kierrättämisessä ja kiertotaloudessa? Tekstiilien kierrätystä saapuvat Harri Moision vieraiksi pohtimaan Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n asiantuntija Katri Pylkkänen sekä VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.

Mitä ihmettä? -podcast – jakso 11: Eikö sähkölentokoneilla liidetäkään kohti kestävää matkailua?

Loma jättää jäljen sekä sydämeen että ympäristöön. Millä kaikilla tavoin matkailu vaikuttaa matkakohteisiin, siellä asuviin ihmisiin, eläimiin ja ympäristöön? Onko yksittäisen matkailijan valinnoilla mitään merkitystä ja voiko liikkumista edellyttävä matkailu koskaan olla kestävää? Harri Moision vieraina ajatuksia kestävästä matkailusta vaihtavat Rambollin projektipäällikkö ja kestävän matkailun asiantuntija Kaisa Merilahti sekä vastuullisuuteen erikoistunut viestinnän asiantuntija, matkailutoimittaja ja tietokirjailija Heidi Kalmari.