Siirry sisältöön

Tietoa standardointiin osallistuvalle

Tällä sivulla on hyödyllistä tietoa sinulle, joka osallistut standardointiin SFS:n tai jonkin toimialayhteisömme standardointiryhmän jäsenenä. Saat opastusta osallistujan portaalin käyttöön, tietoa standardointia koskevista SFS-oppaista ja koulutuksista sekä osallistumisesta kansainvälisiin kokouksiin.

Portaalin käyttö ja hyödyntäminen pähkinänkuoressa

Osallistujan portaali on tärkein kanava standardointiin osallistuville. Portaaliin pääset kirjautumaan tunnuksilla, jotka olet saanut liityttyäsi standardointiryhmään.

Portaalissa sinulla on pääsy ryhmäsi ja sen seuraamien ISOn ja CENin komiteoiden ja työryhmien sivuille. Siellä voit myös tarkastella tulevia ISOn ja CENin kokouksia, ilmoittautua niihin ja ilmaista kantasi käynnissä oleviin äänestyksiin.

Osallistujan portaalissa sinulla on pääsy seuraaviin järjestelmiin:

Documents-järjestelmässä säilytetään kaikki standardointimateriaalit, sekä kansalliset että kansainväliset. Ryhmäsi tiedonvaihto tapahtuu pääsääntöisesti tämän järjestelmän kautta.

Katso video Documents-järjestelmän käytöstä.

Meetings-kokousjärjestelmässä voit tarkastella tulevia CENin ja ISOn kokouksia ja ilmoittautua niiden ryhmien kokouksiin, joissa olet jäsenenä.

Tutustu videolta Meetings-järjestelmään.

National ballots -äänestysjärjestelmästä näet kaikki standardointiryhmäsi vastuulla olevat äänestyskohteet. Äänestykset liittyvät standardin valmistelun eri vaiheisiin. Lue lisää standardin laadinnasta.

Voit kirjata järjestelmään oman kantasi sekä kommentit. Ne auttavat ryhmän yhteisen äänestyskannan muodostamisessa. Järjestelmään kirjatut kannat ja kommentit näkyvät vain ryhmäsi sihteerille. Hyödynnä äänestysjärjestelmää matalalla kynnyksellä!

Perehdy videon avulla National ballots -järjestelmään.

Standardointiryhmät ja niiden seuraamat CENin ja ISOn komiteat sekä työryhmät

SFS Suomen Standardit on standardoinnin keskusjärjestö Suomessa. Ohjaamme ja koordinoimme standardointityötä yhdessä eri toimialoja edustavien toimialayhteisöjemme kanssa.

Standardointityötä tehdään standardointiryhmissä, joita SFS:llä ja toimialayhteisöillä on satoja. Näiden ryhmien kautta pääset osallistumaan ja vaikuttamaan kansainväliseen standardointiin, jota tehdään ISOn ja CENin teknisissä komiteoissa. Kullekin komitealle on määrätty Suomessa vastuutaho, joko SFS tai jokin toimialayhteisöistä.

Voit tarkastella Suomessa toimivia standardointiryhmiä aihealueittain tai toimialayhteisöittäin. Standardointiryhmää tarkastelemalla näet ryhmän sihteerin yhteystiedot ja ne CENin tai ISOn komiteat, joihin kyseinen ryhmä ottaa osaa.

Mikäli haluat päivittää tietojasi, osallistua oman ryhmäsi lisäksi myös jonkin toisen ryhmän toimintaan tai erota nykyisestä ryhmästäsi, voit tehdä sen ilmoittautumislomakeella. Jos sinulla on jotakin kysyttävää standardointiryhmästä tai sen toiminnasta, ota yhteyttä ryhmän sihteeriin – vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi.

Standardointiryhmät edustavat Suomea kansainvälisissä teknisissä komiteoissa

Standardointia koskevat säännöt, SFS-oppaat ja koulutukset

Kaikki standardointiryhmät toimivat yhteisen toimintasäännön mukaisesti. SFS-opas 5 esittää toimintasäännön, joka asettaa ohjeet ja vaatimukset kansainvälisten standardien (ISO/CEN) kansalliselle käsittelylle Suomessa.

Ryhmän laatiessa suomalaista SFS-standardia toimitaan siten kuin SFS-opas 4 ohjeistaa ja sitoudutaan sen esittämään toimintasääntöön.

Standardointityötä määrittävät oppaat ja ohjeet:

Standardointiryhmien jäsenille suunnatut koulutukset

Järjestämme standardointityöhön osallistuville useamman kerran vuodessa seuraavia koulutuksia:

Lisäksi järjestämme monia muita tapahtumia, joihin on avoin ja maksuton pääsy kaikille kiinnostuneille. Tutustu tapahtumiimme Tapahtumat-sivulla.

Standardointiin osallistumisen alkuvaiheessa voi olla apua sanastostamme, johon on koottu standardointityössä usein käytettyjä englanninkielisiä lyhenteitä ja termejä.

Kansainväliseen kokoukseen osallistuminen

Kansainväliset kokoukset ovat standardien työstämisen lisäksi oiva mahdollisuus verkostoitua ja tavata alasi kansainvälisiä asiantuntijoita. CENin kokouksia järjestetään Euroopan eri maissa, ISOn kokouksia voi olla ympäri maailmaa. Verkossa pidettävät kokoukset ja etäosallistuminen ovat koko ajan yleisempiä.

Työryhmäkokouksiin osallistuminen edellyttää asianomaisen työryhmän jäsenyyttä. Teknisten komiteoiden kokouksiin osallistuminen edellyttää jäsenyyttä kokoukseen nimetyssä Suomen delegaatiossa. SFS ja toimialayhteisöt nimeävät suomalaiset asiantuntijat työryhmien ja delegaatioiden jäseniksi.

Osallistu kokouksiin

Kirjautumalla osallistujan portaalissa olevaanMeetings-kokousjärjestelmään voit tarkastella tulevia kokouksia. Työryhmän jäsenenä voit vapaasti ilmoittautua niihin. Komiteakokouksiin osallistutaan jäsenenä SFS:n delegaatiossa, jonka kokoonpanosta päättää standardointiryhmä ja ilmoittautumisesta vastaa ryhmän sihteeri.

SFS:n standardointityön uutisia

Saat ajankohtaista tietoa SFS:n standardointityöstä seuraamalla SFS:n standardoinnin uutissivua. Toimialayhteisöjen standardoinnin ajankohtaisista asioista voit lukea niiden omilta verkkosivuilta.

Tutustu myös muihin SFS:n uutisiin, artikkeleihin ja tapahtumatallenteisiin.

Pysy ajan tasalla standardeista – tilaa uutiskirjeemme

Jos haluat kattavasti tietoa SFS:n tapahtumista, julkaisuista ja toiminnasta, tilaa Standardeista-uutiskirjeemme. Vai kiinnostaisiko sinua esimerkiksi IT-asiat, tai haluaisitko aina uusimman blogikirjoituksemme sähköpostiisi? Tilaa haluamasi uutiskirje. Voit myös merkitä tilaukseesi sinua erityisesti kiinnostavat aihealueet.