Siirry sisältöön

Standardeista on hyötyä meille kaikille

Standardit lisäävät tuotteiden ja palvelujen laatua, turvallisuutta ja yhteensopivuutta. Ne edistävät tutkitusti kaikenkokoisten yritysten liiketoimintaa ja kasvattavat asiakkaiden luottamusta. Standardeja käyttävät Suomessa ja maailmalla pienet ja isot yritykset ja organisaatiot.

Standardien hyödyt ovat kiistattomat: ilman niitä olisimme pulassa

Standardien tavoitteena on lisätä yhteensopivuutta, laatua, sujuvuutta ja turvallisuutta. Emme useinkaan huomaa standardeja, vaikka niitä on kaikkialla.

Piirretty kuva kaupunkiympäristöstä, jolla havainnollistetaan, miten standardit vaikuttavat moniin asioihin ympärillämme, esimerkiksi kuntokeskuksiin, lastenrattaisiin, jäteautoihin ja aurinkopaneeleihin.
Standardit toimivat monien asioiden taustalla ja lisäävät turvallisuutta, yhteentoimivuutta sekä laatua.

Standardien merkitys avautuu usein vasta, kun asiat eivät toimi – kun standardeja ei ole tai niitä ei käytetä.

Olisi melkoisen hankalaa, jos pankkikorttimme ei sopisikaan kooltaan muiden maiden pankkiautomaatteihin. Varsin jännittävältä tuntuisi sekin, jos televisiosta voisi saada aina sitä koskettaessaan sähköiskun, kun mitään vaatimuksia jännitteisten osien eristykselle ei olisi.

Tästä päästäänkin asian ytimeen: standardit hyödyttävät niin kuluttajia, yrityksiä kuin viranomaisiakin – meitä kaikkia.

Maailma ilman standardeja – mitä siitä tulisi?

Millaisia hyötyjä standardit tuovat arkeemme?

Standardit tekevät elämästämme turvallisempaa. Kaupasta ostettu leivänpaahdin on turvallinen käyttää, koska on olemassa standardi, joka määrittää tuotteelle oman testausmenetelmän.

Yhteiset sopimukset helpottavat asioiden suunnittelua ja sujuvoittavat toimintaa. Rikki menneen ruuvin tai mutterin tilalle ei ole ongelmaa löytää uutta, kun kierteiden koosta on yhteisesti sovittu standardissa. Ja kun samaa standardia käytetään maailmanlaajuisesti, uusi osa on löydettävissä maasta riippumatta.

Standardien avulla yritykset voivat kertoa asiakkailleen, että heidän tuotteensa tai palvelunsa ovat laadukkaita ja turvallisia. Euroopassa standardien avulla säädellään esimerkiksi lelujen turvallisuutta.

Standardit edistävät yritysten liiketoimintaa. Ne tekevät toiminnasta hallittavampaa ja tehokkaampaa. Koska suuri osa standardeista on kansainvälisiä, on luonnollisesti paljon helpompaa viedä tuote tai palvelu ulkomaille, kun se noudattaa kansainvälisiä standardeja. Esimerkiksi Euroopassa monista vaatimuksista on sovittu standardein niin, että maahantuoja voi nojata standardeihin eikä ole tarvetta tutustua erikseen jokaisen maan säädöksiin.

Sinäkin voit hyötyä standardeista!

Sinäkin voit hyödyntää standardeja ja kasvattaa organisaatiosi kilpailukykyä, tehokkuutta ja vastuullisuutta. Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

Katso alla olevalta videolta hyödyt muutamaan minuuttiin tiivistettynä. Lue tarkemmin standardien hyötyjä koskevasta pohjoismaisesta tutkimuksesta.