Siirry sisältöön
30.4.2024 Blogi
Panu Lempiäinen

Standardeilla on asiaa – podcastissa

Vappuaattona 2024 aurinko paistaa ja huvipuistoissa jo hurvitellaan. Huvipuistot standardeineen ovat aiheena myös Mitä ihmettä? -podcastimme kolmannen tuotantokauden avaavassa jaksossa. Standardeista on nyt turistu Harri Moision johdolla netin audioaalloilla vuodesta 2022. Miten tähän on tultu?

Alussa olivat idea, into – ja SFS. Elettiin loppuvuotta 2021 ja kovimmat pandemia-ajan rajoitukset hellittivät hiljalleen. Myös SFS:n toimistotalolla alkoi olla vilskettä ja käytäväpuheissa pyöriteltiin yhä enemmän yhtä sanaa: podcast.

Standardeista ei tiettävästi ollut vielä tehty suomenkielistä podcastia, ja sopiva aika tuntui olevan käsillä nyt, kun yhteiskunnan odotettiin palaavaan vähitellen normaaliin. Ratkaistavana oli enää kysymys, miten podcast kannattaisi toteuttaa.

Kuten monissa hyvissä ideoissa sattuma puuttui peliin tässäkin tapauksessa. SFS:n viestinnässä huomasimme Suomen Podcastmedian erikoisen kilpailun, jossa haettiin Suomen tylsintä – toisin sanoen vaikeinta – podcastin aihetta. Voittaja saisi toteuttaa aiheestaan podcastin Suomen Podcastmedian kanssa.

Koska standardit sujahtivat kilpailun raameihin täydellisesti, jätimme hakemuksen. Aloitus kuului:

Standardi. Kaikille tuttua sanaa käytetään arkipuheessa merkityksessä ”jonkinlainen vaatimus tai keskimääräinen, normaali asia”. Hotelleissa on standardihuoneita, uusi ravintola ei sovi omiin standardeihin ja yritys pitää kiinni laatustandardeistaan. Mutta standardilla on myös toinen merkitys – merkitys, jonka lähes kaikki myös tuntevat, mutta usein vain epämääräisellä tasolla. Miksi standardit, jotka määrittävät lähes kaikkea portaista pullonsuihin, ovat niin huonosti tunnettuja? Eivätkö toistuviin ongelmiin ratkaisuja esittävät asiakirjat innosta, vai eikö niistä vain tiedetä?

Parhaana konseptina pidimme ideaa, joka tiivistyi kahteen sanaan: mitä ihmettä. 

Standardeja on siis lähes kaikkialla, mutta suuri yleisö ei niitä tunne tai tuntee ne huonosti. Tämän messevän ristiriidan sanoittaminen toi meille menestystä kilpailussa, ja niin podcast standardeista lähti muotoutumaan yhteistyössä Suomen Podcastmedian kanssa.

Parhaana konseptina pidimme ideaa, joka tiivistyi kahteen sanaan: mitä ihmettä. Miksi ihmeessä standardeja paljastuu tuon ja tuon arkisen asian tai ilmiön taustalta?

Missä arki, siellä standardi

SFS:n viestinnässä työskennellessäni olen usein kysynyt itseltäni jo ennen podcastiamme, miten tästäkin asiasta on standardi. Laajuus on tämän työn siunaus ja kirous: yhtenä hetkenä saatan työstää juttua datakeskusten lämmön talteenotosta ja toisena tatuointipalveluista. Aiheita yhdistävät vain standardointi ja standardi.

Mitä ihmettä? -podcast tavoittaa oivallisesti standardien kattamien aihepiirien laajuuden. Podcastin toteutuksessa olennaista on se, että standardit tuodaan esiin osana laajempaa ilmiötä. Näin podcast tarjoaa jokaisen jaksonsa aiheesta myös yleistä tietoutta ja kiinnostavia näkökulmia. Yhtäkkiä standardit eivät olekaan enää lainkaan tylsiä – kuten podin juontaja Harri Moisio toteaa useaan otteeseen.

Uudella kaudella kaikkea yllättävää – huvipuistoista väärennettyyn ruokaan

Mitä ihmettä? -podcast starttasi maailman standardien päivänä 14.10.2022 ja sai jatkoa kesällä 2023. Kahden ensimmäisen kauden 13 jaksossa on käsitelty suorastaan herkullisia aiheita, joita on liikaa listattavaksi tässä. Suosittelen katsastamaan jaksot, jos et ole sitä vielä tehnyt. Luvassa on melkoista juttua makuuhuoneen hämärästä väestönsuojien uumeniin. Oma suosikkini jaksoista on varsin ainutlaatuinen, hautaamista käsittelevä keskustelu Mitä ihmettä, miksi haudankin syvyys on säänneltyä?

Sarjan kolmas tuotantokausi on nähnyt päivänvalon vappuaattona 2024. Uuden kauden avausjaksossa ihmetellään, miksi huvipuistoja suunnittelevat usein avaruusinsinöörit, vaikka puistojen pyörittäminen ei mitään rakettitiedettä olekaan. Entä miksi ihmeessä huvipuistossa ei saa kuljeskella ilman kenkiä? Harrin vieraina aiheesta puhuvat Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä sekä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin johtava asiantuntija Mervi Murtonen.

Loppukevään ja alkukesän aikana kuultavan uuden kauden jaksoissa selviää myös, miten voit varmistua siitä, ettet tule ostaneeksi väärennettyä ruokaa lähikaupasta, ja miten voit heittää hyvästit jargonille.

Tätä on podcast standardeista. Parhaimmillaan.

Panu Lempiäinen

Kirjoittaja työskentelee viestinnän asiantuntijana SFS:ssä. Hän harrastaa taekwondoa ja grillausta. Kummassakin lajissa standardien tunnuksia saattaa bongata varusteista tai niiden pakkauksista.