Kilogramman uusi määritelmä käyttöön
Ranskan Versaillesissa marraskuussa 2018 hyväksytty kilogramman uusi määritelmä otettiin käyttöön 20. toukokuuta Maailman metrologiapäivänä.
Kilogramman uusi määritelmä perustuu luonnonvakioihin eikä se enää perustu Ranskassa vuodesta 1889 säilytettyyn prototyyppiin. Nyt se määritellään Planckin vakion kautta. Kilogramman suuruus pysyy uudistuksessa ennallaan. Muut perusyksiköt on määritelty luonnonvakioiden avulla jo aiemmin.
Uusi määritelmä hyväksyttiin yksimielisesti Ranskan Versaillesissa 16.11.2018 koolla olleessa 26. Yleisessä paino- ja mittakonferenssissa. SFS:n mittayksiköistä vastaavan standardointiryhmän (SR 102) varapuheenjohtaja Tuomo Valkeapää osallistui tähän historialliseen kokoukseen.
Samalla uusittiin myös kaikkien muiden kuuden perusyksikön määritelmät, jotka on otettu myös virallisesti käyttöön 20. toukokuuta 2019. Uudistus ei vaikuta perusyksiköiden suuruuteen.
Mittayksiköt määritellään nyt viiden luonnonvakion ja kahden atomien ominaisuuksiin perustuvan vakion kautta. Luonnonvakiot ovat Planckin vakion lisäksi valon nopeus tyhjiössä, alkeisvaraus, Boltzmannin vakio ja Avogadron vakio. Atomien ominaisuuksiin perustuvat vakiot ovat cesiumin perustilan tietty ylihienorakenteen siirtymä sekä tietyn taajuisen säteilyn valovoima.
SFS:n julkaisema SI-opas on avain mittayksiköiden maailmaan. Siitä julkaistiin 21.5.2019 päivitetty painos, jossa on huomioitu uusitut määritelmät. Laajemmin mittayksiköitä käsitellään ISOn ja IEC:n 80000 -standardisarjassa.
Lisätietoja metrologiapäivästä
VTT Mikesin uutinen uudistuksesta