Suklaata sademetsävyöhykkeeltä
Kuka ei rakastaisi suklaata? Kaakaosta onkin moneksi: aina vuoteen 1887 kaakaopapuja käytettiin Mexico Cityn alueella rahana. Nykyisin Facebookin kirpputoreilla näkyy ilmoituksia, joissa pyydetään vaihtopalkkioksi suklaalevy.
Suklaan pääraaka-ainetta kaakaomassaa valmistetaan kaakaopuun hedelmän siemenistä. Eniten kaakaota tuotetaan Afrikan, Aasian sekä Väli- ja Etelä-Amerikan sademetsävyöhykkeillä, joilla perheet kasvattavat kaakaopuita pienillä plantaaseilla.
Plantaaseilla työntekijöiden olosuhteet ovat usein vaatimattomat, joten monet paikalliset nuoret lähtevät leveämmän leivän perässä kaupunkiin. Pula työntekijöistä saattaakin pian uhata kaakaon saatavuutta.
EN-ISO 34101 -standardin tavoitteena on tehdä kaakaontuotannosta työntekijöitä houkuttelevaa ja ympäristön kannalta kestävää.
Pian valmistuvan EN-ISO 34101 -standardin tavoitteena on tehdä kaakaontuotannosta työntekijöitä houkuttelevaa ja ympäristön kannalta kestävää. Noudattamalla standardin vaatimuksia tuotantoketju tukee pientuottajia ja parantaa heidän ja plantaasien työntekijöiden olo-suhteita. Suklaan valmistajia standardi auttaa vastaamaan kuluttajien vaatimuksiin kestävästä suklaasta.
Julkaistu Presiis-lehden numerossa 1/2018.
Teksti: Sari Lamminaho