Mitä ihmettä? -podcast – jakso 7: Miksi jalkapallokenttien tekonurmi on testattu laboratoriossa?
Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji niin harrastajien kuin tv-katsojien määrällä mitattuna – ja lajiin liittyy valtava määrä erilaisia standardeja. Miten olosuhteet ja varusteet vaikuttavat jalkapallon harrastamiseen? Miksi keinonurmi on ympäristökysymys? Entä mihin ihmeeseen ovat kadonneet hiekkahousut? Harri Moision vieraina Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen ja Suomen naisten U23-joukkueen valmentaja Jarmo Matikainen.
Olosuhteilla on ollut valtava vaikutus meidän jalkapallon kasvuun ja kehitykseen ja myöskin niihin läpimurtoihin, joita kansainvälisen menestyksen osalta on tullut. Me jatketaan sitä hyvää tietä olosuhteiden kehittämisen osalta. Että ympäri Suomen on mahdollisuus harrastaa, harjoittaa ja kilpailla jalkapallossa ympärivuotisesti mahdollisimman hyvissä, turvallisissa olosuhteissa.
Jarmo Matikainen, Suomen naisten U23-joukkueen päävalmentaja
Mitä ihmettä? -podcastin seitsemännessä jaksossa puhutaan jalkapallon standardeista. Erityisesti huipputasolla lajiin, pelattavaan alustaan, maaleihin, stadionin valaistukseen, palloihin ja jopa otteluiden televisiointiin liittyy valtava määrä erilaisia sääntöjä ja standardeja.
Jalkapallon standardit tulevat monesta eri lähteestä: käytössä on maailmanlaajuisia ISO- ja eurooppalaisia EN-standardeja sekä FIFAn omia standardeja. Standardit saattavat myös ulottua erikoisille alueille. Tiesitkö, että jopa luonnonnurmen standardointi on suunnitteilla? Miten ihmeessä se onnistuu?
Jalkapalloon liittyy myös ympäristökysymyksiä. Esimerkiksi Suomelle elintärkeät tekonurmet ovat kumirouheisina mikromuovin lähde. Mitä tapahtuu, kun tekonurmikentillä käytetystä kumirouheesta joudutaan EU-komission määräyksestä luopumaan kuuden vuoden sisällä?
Kuuntele jakso yllä tai klikkaa haluamallesi alustalle. Spotifyn lisäksi löydät Mitä ihmettä? -podcastin esimerkiksi Apple Podcastista ja Suplasta.
MITÄ IHMETTÄ? -PODCAST
Mitä ihmettä? on Harri Moision juontama podcast standardeista. Podcastissa sukelletaan arjen kummallisuuksien pariin ja etsitään piilotettuja koodeja, standardeja, joihin joka päivä törmäämme ja joita emme tule pohtineeksi. Miksi esimerkiksi haudan syvyyden pitää olla 1,5 metriä ja miksi ruuveissa on tietynlaiset kierteet? Mikä ja millainen on pienten muoviosien lieriö, jolla testataan alle kolmivuotiaille soveltuvia leluja ja minkälainen on turvallinen seksilelu?
Ohjelman tuottavat yhteistyössä Suomen Podcastmedia ja SFS Suomen Standardit. Lue podcastin syntytarina ja jaa kuuntelukokemuksesi tunnisteella #standardeista.