Siirry sisältöön
14.10.2022 Uutinen

Harri Moisio johdattaa arjen piilotettujen koodien pariin – Mitä ihmettä? on podcast standardeista

Suomen Standardisoimisliiton ja Suomen Podcastmedian yhteistyössä tuottamassa podcastissa kuullaan kahdeksan jaksoa syksyllä 2022. Mitä ihmettä? -podcastin jaksot julkaistaan viikon välein 14. lokakuuta alkaen. Sarjan juontaa Harri Moisio, ja sarjassa sukelletaan erilaisiin arkisiin aiheisiin, joihin liittyy – jopa yllättäen – standardeja. Podcast sai alkunsa Suomen Podcastmedian kilpailusta, jossa etsittiin Suomen tylsintä tai oikeammin vaikeinta podcast-aihetta.

Mitä ihmettä? -podcastilla Suomen Standardisoimisliitto haluaa tuoda standardit mahdollisimman lähelle kuulijoiden arkea. Standardit ovat läsnä meidän kaikkien arjessa monin eri tavoin, ja sanaa standardi viljellään runsaasti puheessa merkityksessä ”jonkinlainen vaatimus tai keskimääräinen, normaali asia”. Paljon huonommin tunnettu on standardin toinen merkitys: toistuviin ongelmiin ratkaisuja esittävä asiakirja, joka perustuu asianosaisten yhteisymmärrykseen ja on tähän tehtävään tunnustetun elimen hyväksymä.

Tämän toisen merkityksen vain harvat tuntevat utuisia mielikuvia tarkemmin, mutta miksi? Syynä voi yksinkertaisesti olla se, että ei tarvitse. Standardit nimittäin varmistavat taustalla meille kaikille sujuvan arjen ja ulottuvat vähän jokaiselle elämänalueelle. Tästä piilotetun koodin havainnoista lähti liikkeelle Mitä ihmettä? -podcastin kantava teema: ovatko standardit läsnä tälläkin elämänalueella, miten ja miksi ihmeessä?

Mitä ihmettä? -podcast on kuunneltavissa kaikilla suurilla podcast-alustoilla.

Podcastin jaksokirjo vie lasten leluista haudan partaalle – vieraina monipuolisesti eri alojen asiantuntijoita

Kahdeksan jakson aikana Mitä ihmettä? -podcastissa kuullaan muun muassa kauneudenhoidosta, lasten leluista, pullonkorkeista ja hautauksesta. Sarjaa luotsaa ihmettelijän roolissa Harri Moisio, joka kuvaa etsivänsä ”piilotettuja koodeja, standardeja, joihin joka päivä törmäämme ja joita emme tule pohtineeksi”.

Moision vieraana jokaisessa jaksossa on kaksi asiantuntijaa. Osa on standardoinnin asiantuntijoita, osa asiantuntijoita standardointiyhteisön ulkopuolelta. Kaikkia yhdistää pitkä kokemus alaltaan ja standardien kohtaaminen (työ)arjessaan.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa tutkitaan seksivälineiden turvallisuutta

Harri Moision vieraina ensimmäisessä jaksossa ovat seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen ja johtava asiantuntija Pipsa Korkolainen Tukesista. Kolmikko keskustelee seksivälineiden turvallisuudesta, jota varmistamaan on saatu vuonna 2021 ensimmäinen kansainvälinen seksilelustandardi, ISO 3533. Miksi standardi tarvittiin ja millainen on ollut yhteiskunnallinen muutos, joka on johtanut seksivälineiden arkipäiväistymiseen ja jopa markettimyyntiin?

Mitä ihmettä? -podcastin ensimmäinen jakso julkaistiin maailman standardien päivänä 14.10.2022. Seuraavat seitsemän jaksoa julkaistaan viikon välein.

Mitä ihmettä? -podcast sai alkunsa Suomen tylsin podcast-kilpailusta

Syksyllä 2021 Suomen Podcastmedia järjesti kilpailun, jossa etsittiin Suomen tylsintä – tai oikeastaan vaikeinta – podcast-aihetta. Kilpailun palkintona oli yksi kahdeksan jakson tuotantokausi podcastia. Suomen Podcastmedian tavoitteena oli näyttää, että näennäisesti tylsäkin aihe voi kääntyä vetäväksi podcastiksi.

SFS osallistui kilpailuun ja tuli siinä alun perin toiseksi. Alkuperäinen voittaja kuitenkin estyi ottamasta palkintoa vastaan ja palkintotuotantokautta tarjottiin SFS:lle. Tästä alkoi kehitystyö, jonka seurauksena Mitä ihmettä? -podcastin ensimmäinen jakso näki päivänvalon maailman standardien päivänä 14.10.2022.