Mitä ihmettä? -podcast – Jakso 5: Miksi tuopilla on niin monta kokoa?
Miksi ruuvissa on tietynlaiset kierteet? Miksi iso tuoppi voi olla 0,4, 0,5 tai 0,58 litraa? Ja miksi vaatteiden kokomerkinnät ovat samat, mutta vaatteiden koot vaihtelevat? Muun muassa näistä aiheista puhutaan Mitä ihmettä? -podcastin viidennessä jaksossa, jossa Harri Moision vieraina ovat SFS:n johtava kehitysasiantuntija Anu Kostiainen ja tietopalveluassistentti Tuomo Hirvonen.
Standardeja ei kannata tehdä ihan mistä tahansa pelkästään sen standardoinnin takia. Mutta se että me tehdään yhdenmukaisia niistä asioista, joiden kannattaa olla yhdenmukaisia, niin se on fiksua. Silloin tulevat nämä päivittäiset esimerkit, joita ei tarvitse välttämättä ajatella mutta jotka vaan toimivat. Esimerkiksi tuo edessäsi oleva A4-paperi. Se menee printteriin tuon kokoisena, eikä sun tarvitse tietää sen mittoja, koska se on standardoitu.
Anu Kostiainen, SFS
Mitä ihmettä? -podcastimme jaksossa 5 puhutaan standardien roolista monesta eri näkökulmasta. Erityisesti läsnä on kysymys, valtaisiko maailman kaaos ilman standardeja. Miten standardeilla tuotetaan luottamusta yhteiskuntaan, jossa elämämme? Pohditaanpa keskustelussa myös muun muassa, tulisiko iso tuoppi vihdoin viimein standardoida.
Kuuntele jakso yllä tai klikkaa haluamallesi alustalle. Spotifyn lisäksi löydät Mitä ihmettä? -podcastin esimerkiksi Apple Podcastista ja Suplasta.
Mitä ihmettä? -podcast
Mitä ihmettä? on Harri Moision juontama podcast standardeista. Podcastissa sukelletaan arjen kummallisuuksien pariin ja etsitään piilotettuja koodeja, standardeja, joihin joka päivä törmäämme ja joita emme tule pohtineeksi. Miksi esimerkiksi haudan syvyyden pitää olla 1,5 metriä ja miksi ruuveissa on tietynlaiset kierteet? Mikä ja millainen on pienten muoviosien lieriö, jolla testataan alle kolmivuotiaille soveltuvia leluja ja minkälainen on turvallinen seksilelu?
Ohjelman tuottavat yhteistyössä Suomen Podcastmedia ja SFS Suomen Standardit. Lue podcastin syntytarina ja jaa kuuntelukokemuksesi tunnisteella #standardeista.