Siirry sisältöön
13.10.2023 Uutinen

Turvallista mökkeilyä

Osaa mökeistä voi käyttää ympäri vuoden. Mökillä on monta vaaran paikkaa, mutta onneksi meillä on standardeja turvanamme.

Tapaturmapäivänä 13.10.2023 kiinnitetään huomiota talvimökkeilyyn liittyviin riskeihin. Ennakoinnilla ja varovaisuudella voi välttyä monilta ikäviltä yllätyksiltä. Mutta tiesitkö, että mökkiympäristössä myös standardit varmistavat turvallisuuttamme?

Paloturvallisuus

Mökeillä on erilaisia tulisijoja; on kiuasta, takkaa ja grillipaikkaa, kynttilöitäkin poltetaan. Paloturvallisuudesta on aina pidettävä huolta. Palovaroitin havaitsee savun nopeasti ja hälyttää vaarasta. Suurilta vahingoilta vältytään, kun tulipalon alta ehditään pelastautumaan ajoissa tai jopa tukahduttamaan alkava palo. Paloa voi sammuttaa sammutuspeitteellä. Sekä palovaroittimien että sammutuspeitteiden vaatimukset on kirjattu standardeihin. Muistathan myös tarkistaa palovaroittimesta valmistajan suositteleman uusimisajankohdan.

Paloturvallisuuteen liittyvät myös häkävaroittimet. Niitä suositellaan asennettaviksi sisätiloihin, joissa on käytössä polttoainetoiminen laite. Tukesin mukaan häkäkuolemia tapahtuu yleisimmin asuntovaunuissa ja -autoissa sekä kesämökeillä. Standardissa esitetään vaatimuksia laitteeseen, sen testaukseen ja toimivuuteen.

Paljut

Vedestä voi nauttia ja rentoutua myös mökkipihan paljussa tai kylpytynnyrissä. Niidenkin turvallisuutta ohjeistetaan standardeilla. Turvallisuusvaatimusten ja testausmenetelmien lisäksi standardissa annetaan ohjeita paljujen asentajille ja ylläpitäjille.

Veneily

Veneily kuuluu monilla oleellisesti mökkielämään. Useat standardit varmistavat veneilyn turvallisuutta. On erittäin tärkeää, että esimerkiksi veneen ankkurointiin ja kiinnitykseen käytettäviin ketjuihin, naruihin ja kaapeleihin voi luottaa.

Vain päälle puettu pelastusliivi voi pelastaa haverin sattuessa vesillä, mutta lisäksi on tärkeää tarkistaa, että liivissä on CE-merkintä ja viittaus standardiin, jonka vaatimusten mukaisesti se on valmistettu.

Tässä joitakin standardeja, joiden avulla voimme välttää tapaturmia ja onnettomuuksia mökkeillessämme. Turvallista mökkeilyä, satoi tai paistoi!

Lue lisää Tapaturmapäivästä.

Kuuntele Mitä ihmettä? -podcastin jakso turvallisesta lomailusta ja mökkeilystä

Harri Moision vieraina Yhteinen Toimialaliitto ry:n (YTL) asiantuntija Suvi Pasanen ja Kirami Oy:n tietohallinto- ja talousjohtaja Eero Rantanen.

Artikkeli on julkaistu alun perin 13.5.2022. Päivitetty 13.10.2023.