Siirry sisältöön
8.10.2016 Artikkeli

Jotain rotia?

Reiät tiessä, romahtamaisillaan olevat sillat, putkirikot… Rakennettu omaisuutemme rapistuu, jos sen ylläpito unohtuu.

Rakennettu omaisuus on maamme suurin yksittäinen varallisuuserä, 600 miljardia euroa. Kyse on siis tärkeästä asiasta.

Rakenteiden ja materiaalien elinkaarta voidaan pidentää valitsemalla oikeat suunnitteluratkaisut, materiaalit ja menetelmät sekä huoltamalla ja kunnostamalla rakenteita ja materiaaleja oikeaan aikaan.

  1. Hallitse omaisuutta: SFS-ISO 55000 on työkalusarja omaisuuden hallintaan. Se perehdyttää omaisuudenhallintaan sen periaatteisiin ja termeihin sekä kertoo omaisuudenhallinnan käyttöönoton hyödyistä.
  2. Hyvä suunnittelu: Kantavien rakenteiden suunnitteluun käytetään Euroopassa eurokoodeja. Pohjarakenteiden suunnittelua käsittelee Eurokoodi 7. Geotekninen suunnittelu.
  3. Oikeat materiaalit: Rakentamisessa käytettäville kiviaineksille löytyvät omat standardinsa. Esimerkiksi sitomattomien kiviainesten vaatimukset määritellään standardissa SFS-EN 13242 ja asfalttikiviainekset niin vähä- kuin vilkasliikenteisille teille standardissa SFS-EN 13043.
  4. Oikea tuote oikeaan paikkaan: Maaperässä oleva vesi ei saa päästä rakenteisiin! Testausmenetelmällä SFS-EN 1097-10 voidaan määrittää, kuinka korkealle kapillaarisesti vesi nousee kiviaineksessa.
  5. Kunnosta: Kiinteistöjen viemäriputkien saneerausmenetelmästandardit, kuten sukkasujutus ja muotoputkisujutus, on koottu SFS-käsikirjaan 101 Viemäreiden sisäpuoliset saneerausmenetelmät.

Lue lisää Rakennetun omaisuuden tilasta.

Julkaistu Presiis-lehden numerossa 2/2016.