Siirry sisältöön
Aihealueet: Palvelut, kulutustavarat ja vapaa-aika

SFS/SR 110 Lelut ja lastenhoitotarvikkeet

Lelu- ja lastenhoitotarvikkeiden standardointiryhmä SFS/SR 110 on mukana kansainvälisessä standardoinnissa. Standardit ovat olennaisia lelujen ja lastentarvikkeiden turvallisuuden varmistamisessa.

Tavoitteena lasten turvallisuus

Lelu- ja lastentarvikkeiden standardit antavat yksityiskohtaisia vaatimuksia ja tuovat selkeyttä leluja koskevan lainsäädännön esittämiin yleisiin turvallisuusvaatimuksiin. Standardit auttavat valmistajia ja maahantuojia varmistamaan, että heidän vastuullaan olevat lelut ovat turvallisia. Standardit ovat tukena myös valvontaviranomaisten työssä.

Lelut

Lelujen turvallisuutta koskevassa laissa (1154/2011 ) säädellään

  • lelujen mekaanisista, kemiallisista ja fysikaalisista ominaisuuksista
  • syttyvyydestä
  • sähköominaisuuksista
  • tiettyjen lelutyyppien varoitusmerkinnöistä.

Lelujen turvallisuus -standardisarja SFS-EN 71 täydentää lelulainsäädäntöä. Sarjassa on 11 standardia. Ne sisältävät yksityiskohtaisia vaatimuksia lelujen eri ominaisuuksille. Lelujen turvallisuusstandardeja on myös suomennettu. Lelujen tuoteryhmäkohtaisista ohjeista ja vaatimuksista voi lukea lisää Tukesin sivuilta.

Katso tallenne webinaaristamme Standardit lelujen turvallisuuden lisääjänä (27.5.2020). Webinaarissa viranomaiset ja lelualan toimijat kertoivat kokemuksistaan standardeista ja niiden hyödyistä. Lisäksi esiteltiin neljä päivitettyä lelujen turvallisuutta käsittelevää standardia.

Lastenhoitotarvikkeet

Lastenhoitotarvikkeet ovat yleisiä kulutustavaroita ja kuluttajaturvallisuuslain (920/2011) alaisia tuotteita. Osalle lastenhoitotarvikkeista ja niiden ominaisuuksista on myös lisälainsäädäntöä. Lastenhoitotarvikkeiden turvallisuusstandardeissa on vaatimuksia tuotteiden mekaanisille ja kemiallisille ominaisuuksia sekä niiden merkinnöille.

Lastenhoitotarvikkeiden turvallisuusstandardeja on esimerkiksi:

  • tuttiketjuille
  • kantovälineille
  • juomavälineille
  • lastenvaunuille
  • syöttötuoleille.

Osallistumalla hyödyt

Osallistumalla pysyt ajan tasalla standardeista ja pääset omalla asiantuntijuudellasi vaikuttamaan standardeihin. Osallistuminen SFS/SR 110 Lelut ja lastenhoitotarvikkeet -standardointiryhmään on avointa ja maksutonta kaikille.

Kuvassa näkyy kuinka lasten ympäristössä on paljon asioita, joissa standardit vaikuttavat. Esimerkiksi syöttötuolit, tutit, vauvojen peitot, lastenvaunut, lelut, lelupotkulaudat ja pyörät.
Standardeilla on tärkeä merkitys lasten turvallisuuden edistämisessä.

Ryhmän seuraamat kansainväliset komiteat

CEN/TC 252
Child care articles
CEN/TC 52
Safety of toys
ISO/TC 181
Safety of toys
ISO/TC 310
Child care articles

Haluatko mukaan ryhmän toimintaan? Ota yhteyttä

SFS Suomen Standardit

https://sfs.fi/

Sirpa Sipola

sirpa.sipola@sfs.fi