Siirry sisältöön
Aihealueet: Tieto- ja viestintätekniikka

SFS/SR 229 Lohkoketjuteknologiat

Lohkoketjuteknologiat pohjautuvat tietojen yhteentoimivuudelle. Hajautetut tilikirjat mahdollistavat tiedon alkuperän todentamisen myös eri teollisuudenalojen ja tietomallien keskellä. Osallistumalla lohkoketjuteknologioiden standardointiryhmään pääset vaikuttamaan alan kehitykseen Suomessa ja verkostoitumaan alan eurooppalaisten ja kansainvälisten edelläkävijöiden kanssa.

Lohkoketjuteknologioiden tuomat mahdollisuudet tiedon oikeellisuuden todentamiseen kasvattavat teknologian käyttöä ympäri maailman. Jotta teknologia on yhteentoimivaa, luotettavaa ja tietoturvallista, tarvitaan maailmanlaajuisia standardeja. Alalla on tuore suomenkielinen sanastostandardi. Lisäksi työstössä on useita standardeja ja raportteja esimerkiksi hallinnasta, älysopimuksista ja sovelluskohteista.

Standardeja on tekeillä laajasti

Lohkoketjuteknologioiden standardeilla pyritään parantamaan tietoturvaa ja tietosuojaa. Standardien myötä parantuvan yhteentoimivuuden ansiosta lohkoketjuteknologiat ovat käytettävissä yhtenäisesti ympäri maailman. Hyvä esimerkki tästä ovat kansainväliset yritystunnukset (GLEIF).

Standardit koskevat lohkoketjuteknologioiden ja muiden hajautetun tilikirjan teknologioiden

  • terminologiaa
  • viitearkkitehtuuria
  • tietoturvaa ja tietosuojaa
  • digitaalista identiteettiä
  • älysopimuksia
  • tuote- ja alihankintatietoja
  • hallintaa
  • yhteentoimivuutta.

Osallistu Suomen ryhmän kautta kansainväliseen toimintaan

Lohkoketjuteknologioiden suomalainen ryhmä osallistuu alan eurooppalaisen ja maailmanlaajuiseen standardointiin. Eurooppalaisen ryhmän tavoitteena on tunnistaa EU-alueen lohkoketjuihin liittyviä tarpeita ja seurata maailmanlaajuisen ISOn komitean työtä. Tämä tukee osaltaan Euroopan tavoittelemaa vahvaa asemaa lohkoketjuteknologioissa.

Mukaan ryhmään ovat tervetulleita kaikki alan asiantuntijat. Ryhmässä on osallistumismaksu.

Ryhmän seuraamat kansainväliset komiteat

CEN/CLC/JTC 19
Blockchain and Distributed Ledger Technologies
ISO/TC 307
Blockchain and distributed ledger technologies

Haluatko mukaan ryhmän toimintaan? Ota yhteyttä

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry

https://sfs.fi/

Meri Valtiala

meri.valtiala@sfs.fi