Siirry sisältöön
4.12.2019 Uutinen

Rakennusalan standardit ja eurokoodit nyt

Eurokoodien ja rakennusalan standardien ajankohtaisia asioita käsittelevä vuosittainen seminaari järjestettiin tänä vuonna 3.12.2019. Tähän ensimmäisen kerran vuonna 2007 järjestettyyn tilaisuuteen oli ilmoittautunut 150 henkeä. Pääosa esityksistä käsitteli tällä kertaa toisen sukupolven eurokoodien eli kantavien rakenteiden suunnittelun standardien valmistelua.

Tilaisuuden avasi SFS:n teknillinen johtaja Antti Karppinen. Hän saattoi ilolla todeta, että eurokoodien käännösprojekti on saatu finaaliin. Käännettäväksi aiotuista eurokoodeista on viimeinenkin alumiinirakenteita käsittelevä eurokoodi saatu julkaistua suomeksi. Vain maanjäristysmitoitusta käsittelevät eurokoodit on päätetty jättää kääntämättä.

Palomääräysten jatkokehityksestä oli kertomassa yli-insinööri Jorma Jantunen ympäristöministeriöstä. Rakennusten paloturvallisuusasetuksen 848/2017 muutos on tarkoitus saattaa voimaan keväällä 2020. Se sisältää pieniä muutoksia liittyen vaatimusten kustannuksiin suhteessa hyötyihin.

Rakennusvalvonnan ajankohtaiskatsauksen loi vs. rakennusvalvontajohtaja Pasi Timo Espoon rakennusvalvontakeskuksesta.  Hän keskittyi ikkunoiden ja ovien tuotehyväksyntöihin ja niihin tulleisiin muutoksiin ja 1.1.2020 voimaan tuleviin tyyppihyväksyntäasetuksiin.

Markkinavalvonnasta oli kertomassa ryhmäpäällikkö Kurt Kokko Tukesista. Hän muistutti, että harmonisoidun tuotestandardin kumoaminen ei välttämättä poista sitä käytöstä. Vasta uuden version viitetiedon maininta EU:n virallisessa lehdessä tekee uudesta versiosta virallisen. Valvonnassa on havaittu ongelmia siellä täällä, mikään tuote ei erotu erityisesti. Pääosin asia korjaantuu kehoituksella.

Suunnittelun tuotemäärittelystä CE-merkityille rakennustuotteille kertoi tekninen johtaja Jarmo Leskelä A-Insinöörit Suunnittelu Oy:stä. Vaarallisten aineiden päästöistä ja ympäristöselosteista teki selkoa johtaja Pekka Vuorinen RTT:stä. Kansallisista vapaaehtoisista tuotehyväksynnöistä oli kertomassa liiketoimintapäällikkö Tiina Ala-Outinen Eurofins Expert Servicesistä.

Toisen sukupolven eurokoodien valmistelun yleistilanteesta teki selkoa silta-asiantuntija Heikki Lilja Väylävirastosta. Viimeisetkin uusitut eurokoodit on tarkoitus saada loppuäänestykseen vuonna 2025. Nyt on oikea aika vaikuttaa tuleviin eurokoodeihin ja niihin tehtäviin kansallisiin liitteisiin.

Erikseen käytiin omissa esiyksissään läpi betonieurokoodien, teräseurokoodien ja puueurokoodien uusimista. Viimeisessä eurokoodeja käsitelleessä esityksessä tehtiin selkoa kokonaan uudesta eurokoodista, joka laaditaan lasirakenteille.

Tilaisuuden esitysten materiaali on julkaistu Eurokoodien help deskissä osoitteessa https://www.eurocodes.fi/eurokoodi-seminaari/