Siirry sisältöön
19.3.2020 Uutinen

Tarkkana hengityssuojaimien kanssa

CE-merkintä kertoo, täyttääkö suojain eurooppalaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset.

Nenä- ja suualueen peittävistä suojaimista on koronaviruksen vuoksi ollut viime aikoina kova kysyntä. Suu-nenäsuojain ei kuitenkaan estä virustartuntaa, mutta se saattaa suojata muita ihmisiä pysäyttämällä suojainta käyttävän aivastaessa tai yskiessä lennättämät pisarat. Käsihygieniasta huolehtiminen ja fyysisen etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin on tällä hetkellä kaikkein tärkeintä.

Suu-nenäsuojaimet, jotka estävät pisaroiden leviämisen mutta eivät suojaa ulkoisilta tekijöiltä, eivät ole henkilönsuojaimia. Henkilönsuojain on laite, väline tai suojavaate, joka suojaa käyttäjäänsä terveyteen tai turvallisuuteen kohdistuvalta riskiltä. Tuotteista, jotka eivät täytä henkilönsuojaimille asetettuja vaatimuksia, ei saa antaa virheellistä kuvaa, että kyseessä olisi henkilönsuojain.

Hengityssuojaimet, jotka ovat EU:n henkilönsuojainasetuksen (EU)2016/425 mukaiset ja täyttävät eurooppalaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset, luokitellaan henkilönsuojaimiksi. Vaatimukset täyttyvät, jos hengityssuojain on suunniteltu, valmistettu ja varustettu sitä koskevien standardien mukaisesti. CE-merkintä kertoo vaatimustenmukaisuudesta. Henkilönsuojaimiksi luokiteltavia hengityssuojaimia käytetään etupäässä ammattikäytössä. Standardissa hengityssuojaimesta käytetään termiä hengityksensuojain.

Jos hengityssuojainta aikoo käyttää, on tärkeää selvittää suojaimen käyttöohjeesta, miltä tuote suojaa ja varmistaa, että suoja on riittävä.

SFS-EN 149 Hengityksensuojaimet. Hiukkasilta suojaavat suodattavat puolinaamarit. Vaatimukset, testaus, merkintä 
Hengityssuojaimista Tukesin sivuilla
Hengityssuojaimista THL:n sivuilla