Siirry sisältöön
19.8.2020 Uutinen

Tekoälyn standardointi etenee maailmalla, Suomi vahvasti mukana

Tekoälyn kansainvälinen standardointi käynnistyi keväällä 2018. Suomi on ollut mukana alusta lähtien, ja kesällä 2018 perustettiin kansallinen standardointiryhmä SFS/SR 315 Tekoäly. Ryhmä on kiinnostanut eri alojen osaajia, ja nyt mukana on jo 55 jäsentä.

Suomen ryhmässä seurataan alan kansainvälistä standardointia. Kansainvälinen työ käynnistyi reippaasti sanaston ja käsitteistön laatimisella. Samaan aikaan lähdettiin työstämään muun muassa tekoälyn luotettavuutta ja selitettävyyttä tarkentavia työkohteita. Myös tekoälyn hallinta (governance), riskienhallinta ja muun muassa tekoälyn etiikka ovat työn alla olevia aiheita.

Kansallinen ryhmä seuraa kansainvälisen alakomitean SC 42 Artificial Intelligence toimintaa. Kyseessä on ISOn ja IEC:n yhteisen teknisen IT-aloja käsittelevän komitean JTC 1:n alakomitea. Komitean perustamisen yhteydessä siihen liitettiin  muutama vuosi aiemmin aloitettu big data -työ, jota myös jatketaan. Kansainväliseen työhön osallistuu Suomi mukaan lukien jo 31 maata ja lisäksi 16 maata tarkkailee työtä. Kaiken kaikkiaan työssä on mukana satoja asiantuntijoita.

Maailmanlaajuisen työn lisäksi eurooppalaista tekoälyn standardointia valmistellaan eurooppalaisissa standardointijärjestöissä CENissä ja CENELECissä. Tarkoituksena on selvittää mahdollisia eurooppalaisia tarpeita ISOssa ja IEC:ssä tehtävän standardointityön lisäksi. 

Vuosi sitten perustettiin yhteinen eurooppalainen Focus-ryhmä kartoittamaan eurooppalaisia tarpeita tekoälyn standardoinnille sekä käymään läpi alan kansainvälistä työtä. Tekeillä on tiekartta eurooppalaisen tekoälyn standardointiin. Lisäksi pohditaan mahdollisuutta perustaa eurooppalainen tekoälyn standardointikomitea. 

Standardisointiryhmän jäsenyys on avoin kaikille ja osallistuminen on maksutonta, tervetuloa mukaan!

Lisää aiheesta

Lue lisää tekoälyn standardointiryhmän toiminta-alueesta

Lisätietoja

Meri Valtiala

Standardoinnin asiantuntija
Soita: +358 50 5634 356
Viesti: meri.valtiala@sfs.fi