11. helmikuuta on 112-päivä
112-päivän vietolla halutaan kiinnittää huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla. Jokainen voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta pienillä arjen teoilla. Päivä haluaa muistuttaa hätänumerosta 112, joka on käytössä kaikissa Euroopan unionin maissa.
Standardit ovat tärkeä keino tapaturmien ja vahinkojen ehkäisyssä ja ennen kaikkea turvallisuuden lisäämisessä. Ihmishenkiä pelastava 112 Suomi -palvelu on hyvä esimerkki standardoidun paikkatiedon käytöstä. Palvelu on ladattu jo yli kahteen miljoonaan puhelimeen. Paikkatiedon standardointi on tuonut uusia palveluita kuluttajille.
Pimeällä liikuttaessa on syytä käyttää heijastinta tai heijastinliiviä. Jalankulkijoitten heijastimien vaatimuksena on, että ne heijastavat kaikilta pinnoiltaan ja riittävän kauas. Vaatimukset on kirjattu standardiin SFS-EN 17353:2020, joka on korvannut aiemman standardin SFS-EN 13356.
Heijastinta hankittaessa kannattaa tarkistaa, että siinä on CE-merkintä ja standardin numero varmistamassa, että tuote sopii tarkoitukseensa. Heijastinliivien vaatimukset esitetään joko standardissa SFS-EN ISO 20471 tai standardissa SFS-EN 17353:2020. Heijastimien vaikutusta näkyvyyteen voi tarkastella Liikenneturvan testissä.
Palovaroitin on joka kodin turvavaruste. Säännöllisesti on testattava, että paristoissa on virtaa. Palovaroittimien laadun takeena on standardi SFS-EN 14604, joka muun muassa edellyttää, että palovaroitin on kokonaisuudessaan vaihdettava kymmenen vuoden välein.
Sammutuspeitteen tulisi olla myös vakiovaruste kaikissa kodeissa. Sammutuspeite on tehokas alkusammutusväline. Standardiin SFS-EN 1869 on kirjattu tarkoitukseensa sopivien sammutuspeitteiden ominaisuudet ja se, kuinka tuotteet tulee testata.
Kaikki kansainväliset turvamerkit on standardoitu, jotta vaaroista voidaan varoittaa, opastaa ja ohjata yhteisesti sovitulla kuvakielellä. Kansainvälinen turvamerkkien standardi SFS-EN ISO 7010 sisältää lukuisia yleisön opastamiseen tarkoitettuja merkkejä, joilla voidaan opastaa ihmisiä ja tehostaa vaaroista viestimistä. Esimerkiksi rakennuksissa nähtävissä olevat hätäuloskäynnistä, sammutuspeitteestä ja palohälytyskellosta kertovat merkit ovat standardoituja turvamerkkejä.
112-päivän omilla verkkosivuilla on linkki 112 Suomi -palvelun lataamiseksi puhelimeen. Tammikuusta 2024 alkaen kaikki sovelluksen käyttäjät saavat myös varautumistietoa puhelimeensa. Ohjeet varautumiseen ja toimintaan häiriötilanteissa koskevat muun muassa kotivaraa, sähkökatkoa, vedenjakelun häiriöitä ja myrskyä tai tulvaa. Ohjeet voi lukea sovelluksesta myös ilman verkkoyhteyttä.
Uutinen on päivitetty 9.2.2024. Lisätty ajantasaista tietoa 112 Suomi -sovelluksen latausmääristä ja toiminnasta.