Siirry sisältöön
3.2.2020 Uutinen

30 vuotta CE-merkintää

CE-merkintä on näkynyt tuotteissa jo 30 vuoden ajan. Ensimmäisenä se tuli leluihin vuonna 1990. Seuraavana vuonna mukaan tulivat rakennustuotteet ja vuonna 1992 henkilönsuojaimet sekä radio- ja telepäätelaitteet. Myös koneissa ja sähkölaitteissa CE-merkintä on ollut käytössä ennen Suomen liittymistä Euroopan unioniin vuonna 1995. Nykyisin CE-merkintä on käytössä yli 20 tuoteryhmässä.

Merkintä on pakollinen tuotteissa, joita koskevat tuotteiden olennaisiin vaatimuksiin keskittyvät EU:n nk. uuden lähestymistavan direktiivit tai asetukset, joiden ”jatkeena” on standardeja. Muihin tuotteisiin merkintää ei saa laittaa.

Valmistaja vakuuttaa merkinnällä, että tuote täyttää sille EU:ssa asetetut vaatimukset ja on käynyt läpi siltä vaaditut vaatimustenmukaisuuden osoittamismenettelyt. Tuotekohtaisesti määrätään, riittääkö pelkkä valmistajan vakuutus vai onko tuote ennen merkinnän tekemistä testautettava riippumattomassa laitoksessa. Merkintä tuotteessa ei siten aina kerro onko tuote testattu puolueettomasti.

Olemme julkaisseet CE-merkintää käsittelevän SFS-käsikirjan 133 päivitetyn painoksen tammikuussa 2020.  SFS-käsikirja on saatavissa sekä painettuna että pdf-tiedostona.

Kirjassa on yleistietoa CE-merkinnästä sekä sitä koskevat EU:n yleissäädökset. Siinä on lueteltu CE-merkintää edellyttävät EU:n direktiivit ja asetukset ja niihin liittyvät suomalaiset ilmoitetut laitokset. Siinä on kerrottu, milloin CE-merkintä on tullut käyttöön eri tuotteissa. Kirja käsittelee myös brexitin vaikutuksia CE-merkintään ja standardointiin.

Lisätietoa CE-merkinnästä

SFS-käsikirja 133 on tilattavissa SFS:n verkkokaupasta.