Siirry sisältöön

Blogi ja podcast

Kurkistuksia standardien taakse. Blogistamme luet kiinnostavia näkemyksiä ja kokemuksia standardoinnin maailmasta. Blogia voit seurata tilaamalla SFS:n blogin uutiskirjeen, jolloin saat tiedon uusista kirjoituksista suoraan sähköpostiisi.

Blogissa myös kuuntelet Mitä ihmettä? -podcastimme jaksot. Podcastissa Harri Moisio sukeltaa arjen kummallisuuksien pariin ja etsii vaihtuvien asiantuntijavieraiden kanssa piilotettuja koodeja, standardeja.

Panu Lempiäinen

Standardeilla on asiaa – podcastissa

Vappuaattona 2024 aurinko paistaa ja huvipuistoissa jo hurvitellaan. Huvipuistot standardeineen ovat aiheena myös Mitä ihmettä? -podcastimme kolmannen tuotantokauden avaavassa jaksossa. Standardeista on nyt turistu Harri Moision johdolla netin audioaalloilla vuodesta 2022. Miten tähän on tultu?

Mitä ihmettä? -podcast – jakso 13: Miten väestönsuojien jätehuolto järjestyy, jos ulos ei todellakaan pääse?

Mitä ihmettä? -podcastin toisen tuotantokauden päätösjaksossa tutustumme turvallisuusuhkiin ja niihin varautumiseen. Mitä muu maailma voi oppia Suomelta varautumisesta, entä väestönsuojista? Harri Moision vieraina turvallisuuden tunnetta luovat kansanedustaja, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll ja Temet Group Oy:n neuvonantaja Jyrki Ronkainen.

Mitä ihmettä? -podcast – jakso 12: Meneekö pikamuoti koskaan pois muodista?

Pulloja on kierrätetty Suomessa jo yli 70 vuotta, mutta tekstiilien kierrätys on vasta alkamassa ja se myös tuntuu kuluttajasta hyvin vaikealta. Miksi? Entä mikä on oikea paikka erilaisille käytöstä poistettaville tekstiileille ja mikä on kuluttajan vastuu kierrättämisessä ja kiertotaloudessa? Tekstiilien kierrätystä saapuvat Harri Moision vieraiksi pohtimaan Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n asiantuntija Katri Pylkkänen sekä VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.

Mitä ihmettä? -podcast – jakso 11: Eikö sähkölentokoneilla liidetäkään kohti kestävää matkailua?

Loma jättää jäljen sekä sydämeen että ympäristöön. Millä kaikilla tavoin matkailu vaikuttaa matkakohteisiin, siellä asuviin ihmisiin, eläimiin ja ympäristöön? Onko yksittäisen matkailijan valinnoilla mitään merkitystä ja voiko liikkumista edellyttävä matkailu koskaan olla kestävää? Harri Moision vieraina ajatuksia kestävästä matkailusta vaihtavat Rambollin projektipäällikkö ja kestävän matkailun asiantuntija Kaisa Merilahti sekä vastuullisuuteen erikoistunut viestinnän asiantuntija, matkailutoimittaja ja tietokirjailija Heidi Kalmari.

Mitä ihmettä? -podcast – jakso 10: Miten pelkkä kangas voi karkottaa hyttysen?

Lomalla voimme ottaa rennosti, koska lomailuamme turvaavat useat standardit. Voisikin sanoa, että standardit eivät koskaan jää lomalle ja hyvä niin. Tiesitkö, että standardien avulla voidaan muun muassa estää hyttysen pistoksia? Entä millainen on uimapatjan tai snorkkelin testaajan työpäivä? Kesälomiin liittyviä standardeja puivat Harri Moision vieraina Yhteinen Toimialaliitto ry:n (YTL) asiantuntija Suvi Pasanen ja Kirami Oy:n tietohallinto- ja talousjohtaja Eero Rantanen.

Mitä ihmettä? -podcast – jakso 9: Suomi häviää myös kilpailukyvyssä Ruotsille?

Suomi ei vielä hyödynnä standardeja kilpailukyvyn edistämiseksi, mutta tilanne on muuttumassa. Nyt Suomessakin on herätty strategisen standardoinnin merkitykseen. Miksi ihmeessä annoimme etumatkaa muille maille? Onko niin, että standardoinnissa Kiina vie ja muut vikisevät? Entä miksi standardoinnin Suomi-Ruotsi-maaottelu pitäisi ottaa tosissaan? Mitä ihmettä? -podcastin toisen tuotantokauden avausjaksossa Harri Moision vieraiksi saapuvat SFS:n toimitusjohtaja Helena Vänskä ja Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Timo Vuori.

Mitä ihmettä? -podcast – jakso 8: Miksi haudankin syvyys on säänneltyä?

Hautausalallakin on oma standardi, jota alan toimijat noudattavat. Mihin kaikkeen hautausalan standardi vaikuttaa ja millaista hautaustoiminta on nykyajan Suomessa? Mitä ihmettä? -podcastin ensimmäisen tuotantokauden päättävässä jaksossa Harri Moision vieraiksi saapuvat pitkän linjan hautaustoimistoyrittäjät, Suomen hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Ville-Pekka Jokela ja varapuheenjohtaja Ilkka Ollonen.

Mitä ihmettä? -podcast – jakso 7: Miksi jalkapallokenttien tekonurmi on testattu laboratoriossa?

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji niin harrastajien kuin tv-katsojien määrällä mitattuna – ja lajiin liittyy valtava määrä erilaisia standardeja. Miten olosuhteet ja varusteet vaikuttavat jalkapallon harrastamiseen? Miksi keinonurmi on ympäristökysymys? Entä mihin ihmeeseen ovat kadonneet hiekkahousut? Harri Moision vieraina Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen ja Suomen naisten U23-joukkueen valmentaja Jarmo Matikainen.

Mitä ihmettä? -podcast – jakso 6: Kaappaavatko verkkorikolliset kohta kahvikoneita?

Tietoturvasta huolehtiminen ei ole mitään rakettitiedettä. Millaisin keinoin käyttäjä voi suojautua verkkorikollisia ja muita tietoturvauhkia vastaan? Entä miten paljon tietoturvastandardit ja sertifikaatit lisäävät kansalaisten ja yritysten turvallisuutta? Muun muassa näistä aiheista puhutaan Mitä ihmettä? -podcastin kolmannessa jaksossa, jossa Harri Moision vieraina ovat SFS:n standardointijohtaja Elina Huttunen ja erityisasiantuntija Kimmo Rousku Digi- ja väestötietovirastosta.