Siirry sisältöön
4.11.2022 Blogi

Mitä ihmettä? -podcast – Jakso 4: Miksi korkki pysyy kiinni pullossa?

Tiesitkö jo, että kesästä 2024 alkaen muovikorkkien on pysyttävä kiinni pulloissa muovilangan avulla? Uudistuksen taustalla on EU:n SUP-direktiivi ja tavoitteena on vähentää ympäristöön päätyvän muovijätteen määrää. Uudistus kuitenkin uhkasi aiheuttaa enemmän ongelmia kuin hyötyjä Suomen kaltaisissa maissa, joissa on toimiva pullonpalautusjärjestelmä. Miten uhkakuva saatiin väistymään ja millaisia ovat tulevaisuuden muovipullot ja -korkit?

Kaikkein pelottavin skenaario oli se, että nämä meidän kaikki pullonpalautusjärjestelmät pitäisi uusia. Sehän tarkoittaisi kymmenien, jopa satojen miljoonien investointeja.

Janne Kalli, SFS

Uhkakuva romuttuvista pullonpalautusjärjestelmistä väistyi lopulta standardointiin vaikuttamalla. EU-komissio on direktiivin sääntelyn mukaisesti pyytänyt standardin, joka koskee korkkien kiinnipysymisen vaatimusta. Suomi osallistui standardointityöhön ja vaikutti standardin sisältöön. Nyt standardissa suositellaan, että valmistajat ottavat automaattiset palautusjärjestelmät ja niiden vaatimukset huomioon pullojen ja korkkien suunnittelussa.

Millaisia nämä uudet pullot ja korkit sitten ovat käytännössä? Miten esimerkiksi varmistetaan, ettei korkki osuu nenään tai silmään?

Kuuntele Mitä ihmettä? -podcastimme jakso 4, jossa tulevaisuuden muovikorkeista ja pulloista tekevät selkoa Anoran pakkauskehityspäällikkö Juha Ylisiurua ja Suomen Standardisoimisliiton johtava asiantuntija Janne Kalli. Juontajana toimii Harri Moisio.

Löydät jakson upotettuna yllä tai valitsemaltasi podcast-alustalta. Spotifyn lisäksi Mitä ihmettä? -podcast on kuunneltavissa esimerkiksi Apple Podcastissa ja Suplassa.

Mitä ihmettä? -podcast

Mitä ihmettä? on Harri Moision juontama podcast standardeista. Podcastissa sukelletaan arjen kummallisuuksien pariin ja etsitään piilotettuja koodeja, standardeja, joihin joka päivä törmäämme ja joita emme tule pohtineeksi. Miksi esimerkiksi haudan syvyyden pitää olla 1,5 metriä ja miksi ruuveissa on tietynlaiset kierteet? Mikä ja millainen on pienten muoviosien lieriö, jolla testataan alle kolmivuotiaille soveltuvia leluja ja minkälainen on turvallinen seksilelu?

Ohjelman tuottavat yhteistyössä Suomen Podcastmedia ja SFS Suomen Standardit. Lue podcastin syntytarina ja jaa kuuntelukokemuksesi tunnisteella #standardeista.