Standardoinnin yhteiskunnallisia vaikutuksia tutkimassa
Olemme Bibi ja Janne ja olimme SFS:ssä työharjoittelussa maaliskuusta 2022 toukokuuhun 2022 osana opinnäyteprojektejamme. Opiskelimme molemmat Rotterdam School of Management -korkeakoulun innovaatiojohtamisen maisteriohjelmassa. Opinnäytetyötämme varten päätimme osallistua XXM-hankkeeseen, jossa tutkitaan standardoinnin yhteiskunnallisia vaikutuksia. Osana tutkimusta useita korkeakoulumme opiskelijoita lähetettiin eri standardointijärjestöihin tutkimaan valittuja standardeja.
SFS:ssä Bibi tutki lääkinnällisten laitteiden kliinisiä tutkimuksia koskevan standardin ISO 14155 vaikutuksia yhteiskuntaan, kun taas Janne perehtyi sisäilman laatua koskevan standardin EN 16516:2017+A1:2020 vaikutuksiin.
Meillä ei ollut standardeista ja niiden yhteiskunnallisista vaikutuksista oikein mitään käsitystä ennen kuin suoritimme standardointia koskevan kurssin. Kurssin aikana opimme, että standardeja on kaikkialla ja ne vaikuttavat arkeemme, vaikka emme sitä itse aina edes tiedostaisi – ajatellaan vaikka elintarviketurvallisuutta, kuljetusturvallisuutta ja sähkölaitteiden yhteensopivuutta.
Standardointi auttaa parantamaan tuotteiden ja palveluiden laatua ja turvallisuutta, mutta lisäksi se auttaa organisaatioita kehittämään hallintajärjestelmiään, jolloin ne pystyvät esimerkiksi pienentämään ympäristöjalanjälkeään. Tästä syystä standardointi on erittäin mielenkiintoista, sillä sen avulla voimme auttaa parantamaan maailmaa osa-alueilla, joita pidämme tärkeinä.
Toivomme, että standardointi yleistyy myös yliopistojen opetussuunnitelmissa.
Yliopistotasolla aihe ei ole kovin suosittu, vaikka standardien vaikutus on hyvin suuri. Heti, kun organisaatiot ymmärtävät, millaista etua standardeista niille on, toivomme, että standardointi yleistyy myös yliopistojen opetussuunnitelmissa!
Me molemmat nautimme harjoittelusta SFS:ssä täysin siemauksin. Meidät otettiin avosylin vastaan, ja toimistolla avuliaat kollegamme tukivat ja opastivat meitä monin tavoin. Harjoittelu SFS:ssä oli oikein opettavaista, ja pidimme työskentelystä ja elämisestä uudessa maassa ja kulttuurissa.
Suomessa asuminen oli mahtava kokemus. Kaikki SFS:ssä kannustivat meitä ottamaan vierailusta irti mahdollisimman paljon, ja pääsimme tekemään kaikenlaista mielenkiintoista. Rakastamme Suomea ja kaikkia niitä seikkailuja, joita se tarjosi. Voimme suositella lämpimästi harjoittelua SFS:ssä – vastaanotto on sydämellinen, ja voit oppia vaikka mitä!
Kiitos, SFS!
Jannen ja Bibin tutkimustyö on osa laajempaa tutkimusta Measuring Societal Impacts of Standards (Eindhoven University of Technology).