Siirry sisältöön
8.3.2016 Artikkeli

Eroon tunnusluvuista

Salasana puhelimeen, toinen tietokoneelle, kolmas sähköpostiin, neljäs verkkopankkiin… Luetteloa voisi jatkaa miltei loputtomiin. Erilaiset tunnusluvut ja salasanat ovat osa nykyihmisen arkea – ainakin toistaiseksi.

Ihmisen kehon yksilöllisiin ominaispiirteisiin perustuvat biometriset tunnisteet ovat nimittäin pikkuhiljaa syrjäyttämässä muistin varaan rakentuvia tunnistamismenetelmiä.

Maailman ensimmäinen biometrinen lähimaksukortti perustuu sormenjälkitunnistamiseen. MasterCardin ratkaisussa kortinhaltijan sormenjälkitunniste on talletettu suoraan kortille.

Kaupan kassalla asioivan ei tarvitse kuin laittaa sormensa kortissa sijaitsevan anturin päälle. PIN-koodia ei enää tarvita. Jos kortinlukija tunnistaa käyttäjän, se antaa kassajärjestelmälle merkin hyväksyä maksun.

Kehitteillä on muitakin biometrisiä tunnistamistapoja. Nettiostoksissa testataan salasanan korvaamista selfiellä eli itse otetulla kasvokuvalla.

Tunnistekortin ominaisuuksia on määritelty ISO/IEC 14443 -standardissa, ja kortin kokoa määrittää ISO/IEC 7810 -standardi.

Julkaistu Presiis-lehden numerossa 1/2016.