Siirry sisältöön
1.12.2020 Uutinen

Helppo ja edullinen henkivakuutus palohälyttimestä

Suomi viettää tänään yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa Palovaroitinpäivää. Päivää vietetään joka vuosi 1. joulukuuta. Palovaroitinpäivän tavoitteena on herätellä keskustelua paloturvallisuudesta. Ihmisiä pyritään myös innostamaan ottamaan henkilökohtaisesti vastuuta omasta paloturvallisuudestaan.

Vuonna 2018 Suomessa sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa vain 38 prosentilla oli toimiva palovaroitin. Suomalaisille tehtyjen kyselyiden mukaan kuitenkin melkein kaikki uskovat oman palovaroittimensa olevan kunnossa. Toimiiko palovaroitin kotonasi? Nyt kannattaa viimeistään mennä testaamaan. Vain toimiva palovaroitin pelastaa ihmishenkiä.

Palovaroittimen on täytettävä standardin SFS-EN 14604 vaatimukset.

Palovaroitin havaitsee savun ja ilmoittaa vaarasta, jolloin tilassa olevat ehtivät pelastautua tai jopa sammuttaa alkavan palon sammutuspeitteellä. Standardi SFS-EN 1869 sisältää sammutuspeitteen vaatimukset.

Asukas vastaa paristokäyttöisten palovaroittimien hankinnasta ja toimintakunnossa pitämisestä. Rakentamismääräyksissä edellytetään, että uusiin asuntoihin tulee asentaa huoneistokohtaiset verkkovirtaan kytketyt palovaroittimet. Taloyhtiö vastaa sähköverkkoon kytkettyjen varoittimien toimintakunnosta ja huollosta. 

Tärkeää on muistaa, että palovaroitin ei varoita hiilimonoksidista huoneilmassa. Häkää eli hiilimonoksidia syntyy, kun palamisreaktio ei ole täydellinen. Ihminen ei pysty yksin aisteillaan havaitsemaan häkää, mistä päästäänkin häkävaroittimiin. 

Häkävaroittimet varoittavat häkäkaasusta huoneilmassa. Häkävaroitin ei ole pakollinen asunnossa, mutta sen hankkiminen on erittäin suositeltavaa, mikäli kodissasi on tulisijoja tai kaasulaitteita. Se ei kuitenkaan varoita kaikista kaasuista. Siksi palo- ja häkävaroitin samassa laitteessa on lyömätön yhdistelmä. Häkävaroittimien vaatimukset löytyvät standardista SFS-EN 50291.

Anna joululahja palomiehille ja pidä huolta omasta ja läheistesi paloturvallisuudesta!

Lähteet:

Palovaroitinpäivä

Palovaroittimien vaatimukset, sijoittaminen ja kunnossapito

Palovaroittimet syytä pitää kunnossa

Teksti:

Inka Suomalainen, TET-harjoittelija