Siirry sisältöön
29.11.2019 Uutinen

Palovaroittimet syytä pitää kunnossa

Pohjoismaissa vietetään 1.12. yhteistä Palovaroitinpäivää. Päivän tavoitteena on näin kynttilöiden polttamisen sesonkiaikana herättää keskustelua paloturvallisuudesta ja innostaa ihmisiä ottamaan henkilökohtaisesti vastuuta omasta paloturvallisuudestaan.

Palovaroittimen toiminta on syytä aika ajoin testata. Milloin viimeksi testasit?  Vanhat palovaroittimet on syytä vaihtaa uusiin noin 5-10 vuoden välein. Palovaroittimissa on mainittu valmistajan suosittelema uusimisajankohta.

Palovaroitin on Suomessa pakollinen. Palovaroittimien vaatimukset on kirjattu standardiin SFS-EN 14604.

Palovaroitin havaitsee savun nopeasti ja ilmoittaa vaarasta, jolloin tilassa olevat ehtivät pelastautua tai jopa sammuttaa alkavan palon ja välttyä suurilta vahingoilta. Sammutuspeite on hyvä keino palon sammuttamiseen. Standardi SFS-EN 1869 sisältää sammutuspeitteen vaatimukset.

Paristokäyttöisten palovaroittimien hankinnasta ja toimintakunnossa pitämisestä vastaa asukas. Rakentamismääräyksissä edellytetään, että uusiin asuntoihin tulee asentaa huoneistokohtaiset verkkovirtaan kytketyt palovaroittimet. Sähköverkkoon kytkettyjen varoittimien toimintakunnosta ja huollosta vastaa taloyhtiö.

Palovaroitin ei varoita hiilimonoksidista huoneilmassa. Hiilimonoksidia eli häkää syntyy epätäydellisen palamisen seurauksena poltettaessa esimerkiksi puuta. Häkää ei voi havaita ihmisen aistein.

Häkävaroittimet varoittavat häkäkaasusta huoneilmassa. On suositeltavaa hankkia kotiin häkävaroitin, mikäli kodissasi on tulisijoja tai kaasulaitteita. Se ei varoita muista savuista tai muista kaasuista. Hanki siksi myös palovaroitin.

Häkävaroittimet eivät ole pakollisia asunnoissa. Häkävaroittimien vaatimukset löytyvät standardista SFS-EN 50291.

Lisätietoja Palovaroitinpäivästä

Päivitetty 21.11.2022: Standardista SFS-EN 1869 vaihdettu linkki englanninkielisestä suomenkieliseen standardiin.