Huomaamattomana paras
Hyvä sisäilma on lain takaama oikeus meille kaikille. Sisäilman laadun määrittäminen ja mittaaminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista.
Hyvä sisäilma on hajutonta, mautonta, pölytöntä ja haitatonta. Sisällä ei saa olla liian kylmä tai kuuma eikä tuntua kostealta tai kuivalta. Parhaimmillaan sisäilmaa ei huomaa ollenkaan.
– Hyvää ilmaa ihmiset eivät huomaa, eikä sillä ole terveydellisiä haittavaikutuksia, pikemminkin päinvastoin. Hyvä sisäilma parantaa tuottavuutta, oppimista ja viihtyvyyttä, Aalto-yliopiston LVI-tekniikan emeritusprofessori Olli Seppänen sanoo.
Monen tekijän summa
Mikä sitten vaikuttaa siihen, miltä sisäilmasto tuntuu tai ei tunnu?
Ilma koostuu useista eri aineista. Typen ja hapen lisäksi siinä on pienempiä määriä muita kaasuja, kuten hiilidioksidia, sekä hiukkasia, joita tulee ilmaan eri lähteistä: muun muassa rakennuksen pintamateriaaleista, huonekaluista, siitepölystä, liikenteestä, maastopaloista.
– Monimutkainen sekoitus voi sisältää aineita, jolle yksi on herkkä ja toinen ei. Ongelmallista on se, että emme oikein tiedä yksittäisten aineiden terveysvaikutuksia puhumattakaan niiden yhdistelmistä, Seppänen mainitsee.
Rikkana rokassa on lämpötila, jonka vaikutukset tunnetaan sentään hyvin.
– Jos on liian kuuma tai kylmä, ihmiset kokevat sen helposti huonona ilmanlaatuna. Varsinkin liian korkea lämpötila tuntuu ilman tunkkaisuutena, vaikka ilman koostumuksessa ei ole eroa alempaan lämpötilaan verrattuna.
Sisäilmaongelmissa ensimmäinen ohje onkin laittaa lämpötila kohdalleen. Vasta sen jälkeen kannattaa lähteä etsimään muita syitä.
Mitä pitäisi mitata?
Erilaisia mittalaitteita on olemassa, mutta suoraan sisäilman laatua mittaavaa ratkaisua ei ole olemassa. Lämpötilaa on helppo mitata, mutta ilman laatua koskevat mittauskeinot ovat välillisiä ja yleensä myös hintavia.
– Yleinen tapa on mitata ilmavirtoja rakennuksessa ja varmistaa, että riittävästi raikasta ilmaa tulee sisään ja sama määrä ”käytettyä” ilmaa menee ulos. Keino toimiikin aika hyvin, Talotekniikka-teollisuuden teknologiapäällikkö Juhani Hyvärinen kertoo.
On myös perusteltua seurata ilman hiilidioksidipitoisuutta.
– Se kertoo, kuinka hyvin ilmanvaihto pystyy poistamaan ihmisistä peräisin olevia epäpuhtauksia, ja ilmanvaihtoa voi ohjata sen perusteella, Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Jorma Säteri sanoo.
Paras sisäilman laadun mittari onkin ihmisen oma kokemus.
– Rakennuksen käyttäjiä kannattaa kuunnella ja käyttää mittareina, kuinka tyytyväisiä he ovat sisäolosuhteisiin. Heitä vartenhan talo on rakennettu, Säteri toteaa
Jos rakennuksen asujat tai käyttäjät valittavat sisäilmasta usein eikä lämpötilan muuttaminen auta, on syytä lähteä etsimään syytä muualta. Onko ilmanvaihto riittävä? Onko rakenteissa ongelmia, jotka johtavat kosteusongelmiin?
Jos ongelmiin ei löydy syytä sieltäkään, voidaan tehdä kemiallisia mittauksia. Voidaan esimerkiksi tutkia, irtoaako muovimatosta haihtuvia orgaanisia yhdisteitä.
Suunnittelusta vikojen korjaukseen
Tarpeenmukainen suunnittelu, materiaalien tarkka valinta ja laadukas rakentaminen – siinä keinot luoda rakennuksia, joissa sisäilma on terveellistä, turvallista ja käyttäjien mielestä hyvää.
Lämpötilan säätämisessä talvella on pidettävä huolta siitä, että lämmitysjärjestelmä toimii oikein ja tuo lämmön oikeisiin huoneisiin tasapainoisesti. Kuumina kausina auttavat rakennusten aurinkosuojaukset ja viilennysjärjestelmät. Perinteisetkin keinot kannattaa pitää mielessä.
– Liialta auringonpaisteelta voi suojautua laittamalla verhot kiinni päiväksi ja tuulettamalla illalla, kun aurinko ei paista, Säteri muistuttaa.
Epäpuhtauksien poistamisessa hyvä ilmanvaihto on avainasemassa. Se vie pois ihmisistä, rakennuksen materiaaleista ja kalusteista syntyviä epäpuhtauksia niin, että pitoisuudet eivät pääse kertymään liian korkeiksi.
Hyvärisen mukaan ilmanvaihdon määrän lisäksi on mietittävä, mistä ilma tulee. Tuleeko se suunniteltua ja puhdasta kanavaa pitkin vai hallitsemattomasti rakenteiden rakosista tai rappukäytävästä postilaatikon kautta? Talotekniikan mitoituksessa pitää myös muistaa, että ilmankäsittely tarvitsee tilaa toimiakseen häiriöttömästi.
Keskeistä on myös rakentaa oikein sekä pitää rakennusta kunnossa, jotta kosteusongelmia ei pääse syntymään. Kaikki vauriot ja viat pitää korjata heti.
Standardit tarjoavat työkaluja
Turvallisen, terveellisen ja viihtyisän sisäilman vaatimus on kirjattu laki-pykäliin, joskin hyvin yleisellä tasolla. Tarkemmat rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet on koottu nyt rakentamismääräyskokoelmaan, mutta rakentamista koskevat asetukset uusitaan vuoteen 2018 mennessä.
Uudistuksessa sisäilmalta vaadittu laatutaso pidetään käytännössä ennallaan. Suuria muutoksia ei ole tiedossa.
– Hallitusohjelman mukaisesti puretaan normeja ja pyritään sujuvoittamaan rakentamista. Suunnittelulle annetaan enemmän vapauksia, mutta samalla myös vastuuta. Tekijöiden osaamisen merkitys korostuu, kertoo ympäristöministeriön rakennusneuvos Pekka Kalliomäki.
Standardit tukevat työtä. Ne tarjoavat työkaluja ja yhtenäisiä käytäntöjä ilmastointi- ja ilmanvaihtojärjestelmien suunnitteluun, käyttöönottoon ja huoltoon sekä valvontaan ja ylläpitoon. Standardien ja määräysten lisäksi rakentamista ohjaavat Sisäilmayhdistyksen sisäilmaluokitukset.
Sisäilmaan liittyviä standardeja on laadittu etenkin käytettäville laitteille ja järjestelmille sekä suunnittelulle. Myös ilmanvaihtoon ja ilmastointiin liittyvien järjestelmien tehokkuuden laskentaan liittyvät menetelmät on standardoitu. Niissä painotetaan muun muassa suodatintehokkuutta ja sisäilman laatua.
Ilman laadun määrittäminen on sinällään niin hankalaa, että hyvän laadun määrittävää standardia tuskin koskaan pystytään tekemään. Sen sijaan huonon ja epäterveellisen sisä-ilman ominaisuuksia on määritelty sekä WHO:n ohjeissa että standardeissa epäpuhtauspitoisuuksien kautta.
Seppäsen mielestä standardeilla on aina suuri merkitys, sillä niitä tekevien asiantuntijoiden käsitykset edustavat näkemystä, joka ulottuu kymmenen vuotta pidemmälle tulevaisuuteen kuin viranomaisten kanta.
Vaikka standardit eivät ole sitovia, ne ohjaavat sekä lainsäädäntöä että hyviä käytäntöjä. Ovathan niiden tekijät alansa parhaita asiantuntijoita.
Suomessa käytetään myös Sisäilmayhdistyksen luokituksia. Niiden avulla rakennusten tilaajat ja käyttäjät voi-vat kertoa, mitä toivovat sisäilmalta. Luokitukset sisältävät ohjeita suun-nitteluun haluttujen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Koneellinen vai painovoimainen?
Ilmanvaihdon toteuttamistapa herättää vahvojakin tunteita.
– Aiemmin ilma vaihtui rakennuksissa painovoimaisesti, koska talot olivat vaipaltaan riittävän harvoja. Mitä tiiviimpiä taloja rakennettiin, sitä enemmän tarvittiin koneellista ilmanvaihtoa. Aluksi sitä ei osattu tehdä oikein. Tehdyt virheet voivat aiheuttaa melua tai vetoa ja siten tyytymättömyyttä, emeritusprofessori Olli Seppänen toteaa.
Koneellinen ilmanvaihto saa kuitenkin ilman liikkumaan kuten sen halutaan liikkuvan. Lisäksi siitä voidaan ottaa lämpöä talteen, mikä painovoimaisessa ilmanvaihdossa on mahdotonta tai ainakin hyvin haastavaa.
– Painovoimaisessa ratkaisussa ilma siirtyy ilman puhaltimia, mutta sen lämpöä ei saada talteen. Ilman lämmitys voi vastata noin kolmannesta rakennuksen lämmitysenergian kulutuksesta, Juhani Hyvärinen sanoo.
Koneellista ratkaisua puolustaa myös se, että siinä sisään tulevasta ilmasta voidaan suodattaa ulkoilmasta peräisin olevat haitalliset pienhiukkaset.
Painovoimainen ilmanvaihto on koneellista vaikeampi suunnitella toimivaksi, sillä se edellyttää korkeuseroja rakennuksessa toimiakseen kunnolla.
Rakennusmääräykset eivät ota kantaa siihen, miten riittävä ilmanvaihto saadaan aikaiseksi. Uudessa asetuksessa kuitenkin helpotetaan painovoimaisen ilmanvaihdon toteuttamista.
Julkaistu Presiis-lehden numerossa 2/2017.
Teksti: Anne Hänninen