Siirry sisältöön
19.12.2023 Uutinen

ISO haluaa eri sukupuolet ja eri-ikäiset mukaan standardointiin

Standardointijärjestö ISO haluaa edistää monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta niin standardointityössä kuin sen tuloksissa. ISO aloittaa 8.1.2024 ikä- ja sukupuolitietojen keruun komiteoihinsa osallistuvilta jäseniltä. Tavoitteena on lisätä sukupuolten välistä tasa-arvoa YK:n kestävän kehityksen tavoitteen 5 mukaisesti sekä parantaa standardien laatua.

Maailmanlaajuisen standardointijärjestön ISOn vuoteen 2030 ulottuvan strategian yhtenä painopisteenä on ”All voices heard” eli inklusiivisuuden ja monimuotoisuuden edistäminen ISOn yhteisössä. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan tietoa myös siitä, kuinka eri sukupuolet ja ikäryhmät ovat edustettuina ISOn standardointityössä.

ISO alkaa kerätä ensi vuoden alusta komiteoidensa jäsenten ikä- ja sukupuolitietoja. Tiedot auttavat määrittämään lähtötason sekä seuraamaan ja arvioimaan edistymistä ISOn strategisen tavoitteen ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteen 5, sukupuolten välisen tasa-arvon, saavuttamisessa.

Kun ISOn komiteoiden tai niiden työryhmien jäsenet 8. tammikuuta 2024 alkaen kirjautuvat ISOn järjestelmiin, heidät ohjataan henkilökohtaiselle käyttäjätietosivulleen, missä he voivat ilmoittaa sukupuolensa ja syntymävuotensa. Yksittäisten vastaajien ikä- ja sukupuolitiedot näkyvät vain heille itselleen.

Vastausvaihtoehdot ovat:

  • Gender: Woman / Man / Non-binary / Prefer not to say
  • Year of birth: Year / Prefer not to say


Kysymykset tulevat näkyviin kaikille ISOn sovelluksia käyttäville, ja jokainen voi halutessaan vastata niihin. ISO kuitenkin raportoi vain komiteoidensa jäsenten vastaukset ja nekin vain koottuina ja anonymisoituina. Myös SFS saa tietoja vain koontina analysointia ja strategista raportointia varten.

Linkkejä sekä lisää tietoa ISOn järjestelmistä ja opastusvideoita niiden käyttöön SFS:n verkkosivuilla

Lisätietoja

Karina Vikman

Viestintäjohtaja
Soita: +358 40 532 1532
Viesti: karina.vikman@sfs.fi