ISOn uudet ESG-periaatteet parantavat yritysvastuuta ja edistävät maailmanlaajuista kestävyyttä
ISO on julkaissut periaatteet ESG:n toteuttamiseen. Ne auttavat organisaatioita sisällyttämään vastuullisuutta edistäviä käytäntöjä organisaatiokulttuuriinsa ja toteuttamaan niitä. ISO on laatinut myös muita ohjeita kestävän kehityksen vauhdittamiseksi.
Standardointijärjestö ISOn Bakun ilmastokokouksen yhteydessä 14.11.2024 julkaisema IWA 48 Framework for implementing environmental, social and governance (ESG) principles -julkaisu esittää periaatteet, joilla organisaatiot voivat edistää ESG:n toteuttamista. Ne helpottavat ja parantavat ESG-raportointia ja varmistavat käytäntöjen yhdenmukaisuuden, vertailukelpoisuuden ja luotettavuuden maailmanlaajuisesti.
Asiakirja käsittelee ympäristöä, yhteiskuntaa ja hyvää hallintotapaa kokonaisvaltaisesti, ja se sisältää ilmastotoimien ja -vaatimustenmukaisuuden lisäksi sosiaalisen osallisuuden ja hyvän hallintotavan keskeiset periaatteet.
Asiakirjan tekoon osallistui yli 1 300 henkilöä 128 maasta. Työtä johtivat ISOn jäsenet Isossa-Britanniassa (BSI), Brasiliassa (ABNT) ja Kanadassa (SCC).
Hyötyä etenkin pk-yrityksille
Käyttämällä ISOn periaatteita ESG:n toteuttamiseen organisaatio
- saa kilpailuetua. Ottamalla käyttöön vankkoja ESG-käytäntöjä organisaatiot voivat houkutella vastuullisuustietoisia asiakkaita ja sijoittajia, mikä voi avata uusia markkinoita ja rahoitusmahdollisuuksia.
- parantaa mainetta ja luottamusta. Vastuullinen liiketoiminta johtaa suurempaan läpinäkyvyyteen ja sidosryhmien luottamukseen, mikä vahvistaa organisaation mainetta.
- vähentää riskejä. Kattava lähestymistapa ESG-asioihin auttaa organisaatioita tunnistamaan ja käsittelemään mahdollisia ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyviä riskejä ennen kuin niistä tulee kalliita ongelmia.
ISOn ESG-periaatteet on suunniteltu kaikenkokoisten organisaatioiden käyttöön toimialasta riippumatta, mutta erityisen hyödyllisiä ne ovat pk-yrityksille. Merkittävä osa maailman yrityksistä on pk-yrityksiä, ja siksi niiden tekemä vastuullisuustyö on tärkeää kestävän tulevaisuuden turvaamiseksi.
Pk-yrityksillä ei kuitenkaan usein ole resursseja tai asiantuntemusta selvitä yksin monimutkaisista integraatioprosesseista, joilla ESG sisällytetään organisaatiokulttuuriin ja liiketoimintaan. Standardoitu ohjeistus auttaa voittamaan nämä haasteet ja helpottaa ESG-käytäntöjen sujuvampaa käyttöönottoa.
ISOn esittämät periaatteet ESG:n toteuttamiseen eivät auta ainoastaan pk-yrityksiä tai muita yksittäisiä organisaatioita parantamaan vastuullisuuttaan ja kilpailukykyään vaan myös nopeuttavat kestävien liiketoimintakäytäntöjen leviämistä globaalisti.
ISOn ESG-periaatteet täydentävät lakisääteisiä raportointikehyksiä
ISOn ESG-periaatteiden on tarkoitus täydentää olemassa olevia vapaaehtoisia ja lakisääteisiä raportointikehyksiä – esimerkkinä IFRS S1- ja S2 -standardit sekä Euroopan komission ESRS-standardit – ja olla yhteensopiva niiden kanssa. Ne eivät itsessään ole ESG-raportointikehys, vaan ne viittaavat ISO-standardeihin, joilla raportoinnissa voi osoittaa ESG:n toteuttamisen.
Viikosta 47 alkaen voit ladata SFS:n verkkokaupasta ISOn ESG-periaatteet, IWA 48:n, maksutta käyttöösi.
Ohjeet nettonollatason saavuttamiseen
ISO tarjoaa ohjeita myös muihin vastuullisuutta ja kestävää kehitystä edistäviin toimiin. Vuonna 2022 ISO julkaisi globaalisti kattavat ohjeet, IWA 42 Net Zero Guidelines, jotka auttavat kaikkia toimijoita ja organisaatioita päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa.
Ilmastotyön ja päästöjen leikkaamisen tueksi on valtava määrä erilaisia, alueellisia tai organisaatiokohtaisia, lähestymistapoja ja ohjeistuksia, ja tämä on hidastanut käytännön tekoihin tarttumista. Net Zero Guidelines helpottaa ja vauhdittaa käytännön ilmastotyötä tarjoamalla sille yhtenäisen viitekehyksen.
Lataa ISOn IWA 42 Net Zero Guidelines -julkaisu SFS:n verkkokaupasta.
Ohjeet YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen
Syyskuussa 2024 ISO ja YK:n kehitysohjelma UNDP julkaisivat ohjeet, ISO/UNDP PAS 53002, joiden avulla organisaatiot voivat saavuttaa nopeammin YK:n kestävän kehityksen tavoitteet.
Ohjeet auttavat kaikenlaisia organisaatioita maailmanlaajuisesti tuomaan kestävän kehityksen tavoitteet konkreettisesti liiketoimintansa ytimeen.