Siirry sisältöön
1.11.2019 Artikkeli

Kuvan lumo

Yhä useampi tärkeä muisto tallennetaan nykyään älypuhelimen kameralla. Standardit ovat auttaneet puhelinvalmistajia kehittämään tekniikkaa ja kuvanlaatua.

1 Terävyys on ykkönen

Terävyys on kuvan tärkein osa-alue. Kuvan terävyys syntyy kameran kennon, optiikan ja kuvaprosessorin yhteistyöstä, joten pelkkä megapikselilukema ei aina kerro koko totuutta. Optiikka ohjaa valon kennolle, ja kuvaprosessori terävöittää ja tallentaa kuvan kennon raakadatasta.

Standardit auttavat mittaamaan kuvien todellisen terävyyden.

2 Kohina kuriin

Kaikkien mobiililaitteiden kamerat ovat nykyään riittävän hyviä kirkkaassa päivänvalossa, laatuerot tulevat esiin hämäräkuvauksessa.

Mitä enemmän kameran halutaan toistavan yksityiskohtia hämärässä, sitä enemmän kohina kasvaa. Kohinaa voidaan vähentää laadukkailla komponenteilla ja kohinaa poistavilla algoritmeilla.

Standardit auttavat määrittämään ihmissilmälle hyväksyttävän kohinan tason.

3 Värisäädöt maun mukaan

Kuvaushetkellä kuvaajat arvostavat tyypillisesti mahdollisimman luonnollisia värejä, myöhemmin kylläisempiä värejä. Kun kameraa säädetään tavoitteen mukaiseksi, joko mahdollisimman luonnolliseksi tai potentiaalisia kameran ostajia miellyttäväksi, mittausasetelma täytyy pitää samanlaisena ja toteuttaa testaus standardien mukaisesti.

Eri kameroilla samalla mittausasetelmalla aiemmin otetut kuvat antavat vertailukelpoisen perustason, johon säädettävän kameran kuvia verrataan.

Kuvan terävyyttä mitataan ISO 12233 -standardin avulla. Yleistason standardin alla on paljon eri tapoja terävyyden määrittämiseen. Kohinan määrittämisessä auttavat ISO 15739 -standardin menetelmät. Ammattilaiset säätävät värit ISO/CIE 11664 -standardin avulla.

Julkaistu Presiis-lehden numerossa 2/2019.
Päivitetty 19.11.2021: tunnus ISO/CIE 11644 korjattu muotoon ISO/CIE 11664.

Lähde: Petteri Valve, NomiCam Oy

Teksti: Vesa Valonen

Tutustu SFS:n standardointiryhmään SFS/SR 237 Valokuvaus