Menestys putkessa
Ilari Aho vetää standardointityötä Uponorissa. Yhtiön menestys on standardeille paljon velkaa.
On osittain syytä, että Ilari Aho päätyi LVI-alan töihin. Historiasta kiinnostuneen nuorukaisen haaveissa siinteli arkeologin ura. Jotta kuitenkin olisi päässyt kaivelemaan muinaisjäännöksiä, edessä olisi ollut muutto Turkuun.
Se taas oli helsinkiläispojalle aivan liian raskas päätös, joten päädyin kakkosvaihtoehtoon eli opiskelemaan Polille!
LVI-tekniikan Aho valitsi suuntautumisvaihtoehdokseen siksi, että sen valitseva teekkari välttyi työläänä tunnetun lujuusopin lisäopinnoilta.
Valmistumisen jälkeen urapolku vei miehen ensin VTT:lle ja sieltä Motivan kautta nykyiseen työpaikkaan Uponorille. Standardit ovat kulkeneet Ahon mukana kaikki nämä vuodet, joten niiden hyödyt ovat tulleet hänelle tutuiksi.
– Jotkut erehtyvät pitämään standardeja välttämättömänä pahana, jonka avulla joku ulkopuolinen taho yrittää säädellä tai rajoittaa yritysten toimintaa. Asia on kuitenkin täysin päinvastoin. Standardien avulla teollisuus itse kehittää markkinoiden toimintaperiaatteita ja asettaa riman tietylle korkeudelle – sanomme yhdessä ääneen, että tämän riman alle emme mene, Aho sanoo.
Muoviputket markkinoille
Talo- ja yhdyskuntateknisiä järjestelmiä valmistavan Uponorin menestys on osittain standardien ansiota. Muoviputket alkoivat yleistyä rakentamisessa, muun muassa käyttövesi-, viemäri- ja hulevesijärjestelmissä, standardien tuotua niille huomattavasti uskottavuutta. Standardit ovat vaikuttaneet merkittävästi myös lattialämmityksen yleistymiseen Pohjois- ja Keski-Euroopassa.
– En muista, että kukaan meillä olisi koskaan kyseenalaistanut standardointityöhön osallistumista.
Aholla on alaisinaan neljä kokopäiväistä standardointiasiantuntijaa Euroopassa. Lisäksi Uponorin Pohjois-Amerikan liiketoimintayksikössä työskentelee kaksi paikallista standardointiasiantuntijaa. Ydintiimi tekee ennen kaikkea tuote-, järjestelmä- ja testausstandardointia sekä seuraa oman alan standardointia ja lainsäädäntöä.
Porukan tärkein tehtävä on toimia tulkkina teknisen standardoinnin ja liiketoiminnan välillä ja kertoa liiketoimintayksiköille, mitä vaatimuksia standardointi tuo tuotteisiin milläkin aikavälillä.
– Vain harvat pystyvät tähän. Ainakaan meidän toimialalla kansainvälisen standardoinnin parhaat eivät yleensä tule ihan suoraan yliopiston penkiltä, vaan heillä on monipuolinen tausta liiketoiminnan eri puolilta. Tämä erottaa menestyvät yritykset muista.
Kilpailijoiden kanssa kasvokkain
Asiantuntijat viettävät paljon aikaa lentokentillä. Henkilökohtainen luottamus on olennaista, kun yhteistyötä tehdään kilpailijoiden kanssa.
– Luottamus ei synny pelkästään sähköpostin välityksellä. Osa työryhmistä on suuria, eikä isompien porukoiden virtuaalikokoustaminen onnistu vielä kovin helposti, Aho sanoo.
Bisnesmatkustaminen on Ahollekin tuttua. Viime aikoina uusia reissuja on tuonut jäsenyys vuosi sitten perustetussa Industry Advisory Forum -neuvottelukunnassa, jonka tehtävä on neuvoa eurooppalaisten standardoinnin keskusjärjestöjen CENin ja CENELECin johtoa.
– Toiminta on lähtenyt liikkeelle paremmin ja nopeammin kuin odotin. Uudet silmälasit avartavat aina ajattelua.
Omenia vai päärynöitä?
Varsinkin tuotestandardeilla on paikkansa bisneksessä kuin bisneksessä.
– Asiakkaat eivät joudu vertailemaan omenia ja päärynöitä. Standardien tehtävä on varmistaa, että asiat tehdään ja niiden suorituskykyä verrataan samoilla mittatikuilla, Aho toteaa.
Ilman standardeja loppuasiakkaiden elämä olisi hyvin hankalaa.
– Etenkin rakentamisessa tilanne olisi onnettoman vaikeaselkoinen. Ilman standardeja ja yhdenmukaista kieltä esimerkiksi tuoteominaisuuksista asiakkaiden olisi vaikea vertailla tuotteita.
Erilaisten putkien maailmassa on myös liuta vapaaehtoisia tuotehyväksyntä- ja laatumerkintöjä sekä muita tuotehyväksyntöjä, joista suuri osa rakentuu standardeille.
– Yksi standardien tärkeimmistä tehtävistä on tämänkaltaisten laatumerkintöjen läpinäkyvyyden varmistaminen. Ei tarvitse olla filosofisella tasolla eri mieltä tuotteiden arviointimenetelmistä, vaan voidaan keskittyä varmistamaan, että suorituskyky mitataan yhdenmukaisesti.
Lue lisää:
Standardeista on hyötyä meille kaikille
Kuka?
Ilari Aho
Diplomi-insinööri Ilari Aho on Uponor Oyj:n regulaatioista ja uuden liiketoiminnan kehityksestä vastaava johtaja. Luppohetkinään Aho maistelee mielellään pienpanimoiden tuotteita ja kokoaa sähkökitaroita.
Julkaistu Presiis-lehden numerossa 2/2019.
Teksti: Marjo Kanerva
Kuva: Katri Lehtola