Siirry sisältöön
22.2.2021 Uutinen

Oppilaitokset ja pienet yritykset halutaan mukaan standardisointityöhön

Suomen Standardisoimisliitto haluaa enemmän oppilaitoksia ja pieniä yrityksiä mukaan standardisointiin. Vuosiksi 2021–2022 SFS myöntää osallistumisen standardisointiryhmiinsä oppilaitoksille maksutta ja pienille yrityksille puoleen hintaan.

Yritysten ja oppilaitosten edustajien aktivoinnilla halutaan vahvistaa suomalaisen osaamisen, tutkimuksen ja elinkeinoelämän vaikuttavuutta standardisoinnin kentällä. Esimerkiksi yrityksille standardisointiin osallistuminen on strateginen päätös, joka voi merkittävästi edistää yrityksen kilpailukykyä.

Osallistumisen kasvuun pyritään SFS:ssä kaksivuotisella (2021–2022) kokeilulla, jonka mukaan yritykset, joiden palveluksessa on vähemmän kuin 10 työntekijää, saavat 50 % alennuksen SFS:n standardisointiryhmien osallistumismaksusta. Yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja ammatillisia perustutkintoja tarjoavien ammatillisten oppilaitosten henkilökunnalta (1 osallistuja/taho) ei SFS:n ryhmissä peritä osallistumismaksua.

”Kun oppilaitokset osallistuvat standardisointiin, ne oppivat ja pystyvät hyödyntämään standardeja myös opetuksessa ja tutkimuksessa”, sanoo SFS:n standardisointijohtaja Elina Huttunen.

”Olemme havainneet, että kansainvälisissä standardisointikokouksissa esimerkiksi tutkimuspuolen edustajia on enemmän mukana kuin Suomessa. Tässä meillä olisi kirittävää muihin Euroopan maihin verrattuna”, Huttunen jatkaa.

Tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa standardien tunteminen ja käyttäminen ovat äärimmäisen tärkeitä. Innovaatioiden markkinoille pääsy voi kariutua siihen, ettei niihin liittyviä standardeja ole huomioitu.

Standardien tuntemuksessa on paljon alakohtaisia ja oppilaitosten välisiä eroja. Joillakin aloilla työtä ei yksinkertaisesti pysty tekemään tuntematta alan standardeja, esimerkkinä sähköala. Toisilla aloilla tieto voi olla hyvinkin paljon vähäisempää. Tieto standardeista, niiden käyttäminen ja standardisointiin osallistuminen hyödyttää kuitenkin niin kaikkia oppilaitoksia, tutkimustoimintaa, opiskelijoita kuin elinkeinoelämääkin. Osallistumalla standardisointiin avautuu mahdollisuus vaikuttaa oman alan kehitykseen ja kuulla siihen vaikuttavista tekijöistä ja tulevaisuudennäkymistä hyvissä ajoin.

Alennukset koskevat ainoastaan SFS:n standardisointiryhmiä.

Lue myös:

Miten voin osallistua standardisointiin

Standardeista vauhtia tutkimukseen, tuotekehitykseen ja innovointiin

Lisätietoja

Elina Huttunen

Standardisointijohtaja
Soita: +358 40 356 8003
Viesti: elina.huttunen@sfs.fi