Siirry sisältöön
Aihealueet: Tieto- ja viestintätekniikka

SFS/SR 315 Tekoäly

Tekoäly yhdistää matemaattisia algoritmeja, digitaalisia palveluja ja ihmisten toimintaa uudella tavalla. Näitä voidaan määrittää alan kansainvälisten ja kansallisten standardien avulla.

Tekoälystandardit koskevat niin teknisiä ratkaisuja kuin tekoälyn käyttöön liittyviä käytäntöjä, vaatimuksia ja sääntelyä.

”Tekoälyn sovellusmahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Tässä standardeilla on suuri merkitys, koska niiden avulla kehitystä voidaan sekä jouduttaa että ohjata hyvään ja kestävään suuntaan, niin yritysten kuin yksilöiden ja koko yhteiskunnan hyödyksi”, sanoo ryhmän puheenjohtaja Timo Ali-Vehmas, Executive in Residence Aalto Yliopistosta.

Tekoälyn standardointi on kansainvälisesti käynnistynyt vuonna 2018, jolloin myös SR 315 aloitti toimintansa. Kansainvälisessä standardointityössä ovat jo valmistuneet muun muassa viitekehysstandardit, yleiskatsaus ja termistö. Seuraavaksi tekoälyn standardointityö suuntautuu turvallisuuteen, laatuun ja eettisyyteen.

Maailmanlaajuisesti ISO ja IEC yhdessä luovat standardien rakennetta ja ylätason konsepteja.
Eurooppalainen tekoälyn standardointi myötäilee Euroopan unionin lainsäädäntöä, käytäntöjä, periaatteita ja arvoja. Eurooppalaiset standardit auttavat myös yrityksiä toimimaan ja tarjoamaan tuotteitaan koko EU-alueella.

Suomalaisen tekoälyn standardointiryhmässä SFS/SR 315 keskitytään tällä hetkellä eniten tekoälyn suomenkielisiin konsepteihin ja termeihin, viitearkkitehtuuriin, tekoälyn eettisiin ja yhteiskunnallisiin näkökulmiin sekä tekoälyn hallintajärjestelmiin. Ryhmän jäsenet osallistuvat sekä eurooppalaisten että kansainvälisten standardien sisältöjen tuottamiseen ja kommentointiin.

Liittymällä ryhmän jäseneksi pääset mukaan kansainväliseen työhön ja suoraan vaikuttamaan alan kehitykseen ja standardeihin.

Standardointiryhmä on avoin kaikille tahoille. Ryhmässä on osallistumismaksu.

Ryhmän seuraamat kansainväliset komiteat

CEN/CLC/JTC 21
Artificial Intelligence
ISO/IEC JTC 1/SC 42
Artificial intelligence

Haluatko mukaan ryhmän toimintaan? Ota yhteyttä

SFS Suomen Standardit

https://sfs.fi/

Meri Valtiala

meri.valtiala@sfs.fi