Siirry sisältöön
22.11.2022 Tapahtumamateriaalit

Tekoälystandardien suomenkieliset termit

Tekoälyn sanastotyön webinaari 7.11.2022 toimi lähtölaukauksena suomenkielisen termistön vakiinnuttamiselle tekoälyn standardeihin ja sääntelyyn. Miksi tekoäly tarvitsee yhtenäisen termistön ja mikä on standardoinnin rooli tekoälyn sanastotyössä?

Tekoälyä pidetään julkisessa keskustelussa milloin kiinnostavana, milloin uhkana – ja kaikkea tältä väliltä. Tekoälyn ydintä ovat matemaattiset algoritmit ja käyttövoimana toimii data. Näiden avulla koulutettavat koneoppimisen sovellukset ovat aina alun perin ihmisten tekemiä ja ohjaamia, joten ei ole yhdentekevää, kenen logiikka, arvot ja tarkoitusperät ohjaavat koneoppimista.

Erilaisten tarpeiden yhteensovittamiseksi on tärkeää, että kaikki tekoälyn parissa toimivat ymmärtävät alan termistön samalla tavalla. Esimerkiksi kun sovimme tekoälyjä, tekoälyavusteisista järjestelmiä, autonomisista järjestelmiä tai robotiikkaa kuvaavista termeistä, tiedämme selkeästi mitä niillä tarkoitetaan. Standardointi voi merkittävästi auttaa yhtenäisen terminologian luomisessa ja vakiinnuttamisessa.

Webinaarissa esittelemme lyhyesti tekoälyn ensimmäiset englanninkieliset, kansainväliset standardit ja ne käsitteet, joiden merkitykset ovat alalla herättäneet eniten keskustelua Suomessa ja kansainvälisesti. Kuulimme myös kokemuksia tekoälystandardien viemisestä yrityksen arkeen sekä julkisen hallinnon sanastotyöstä.

Tekoälyn standardointiryhmä Suomessa on SFS/SR 315 Tekoäly.

Katso tapahtuman tallenne

Ohjelma ja esitysmateriaalit

SFS:n esittely ja tekoälyn standardointi Suomessa
Meri Valtiala, asiantuntija, SFS

Tekoälyn sanastotyöstä SFS:n käännösprosessista, tulevasta työpajasta ja sanastotyöstä
Markus Inkeri, kääntäjä, SFS

Tekoälyn suomenkielinen sanasto yritysten tukena
Kai Salmela, AI Specialist, Robocoast EDIH

Kokemuksia julkisen hallinnon sanastotyöstä
Hannu Ojala, johtava asiantuntija, DVV

Kysy lisää

Meri Valtiala

Asiantuntija
Soita: +358 50 5634 356
Viesti: meri.valtiala@sfs.fi