Siirry sisältöön
19.8.2020 Uutinen

Tekoälyn standardisointi etenee maailmalla, Suomi vahvasti mukana

Tekoälyn kansainvälinen standardisointi käynnistyi keväällä 2018. Suomi on ollut mukana alusta lähtien, ja kesällä 2018 perustettiin kansallinen standardisointiryhmä SFS/SR 315 Tekoäly. Ryhmä on kiinnostanut eri alojen osaajia, ja nyt mukana on jo 55 jäsentä.

Suomen ryhmässä seurataan alan kansainvälistä standardisointia. Kansainvälinen työ käynnistyi reippaasti sanaston ja käsitteistön laatimisella. Samaan aikaan lähdettiin työstämään muun muassa tekoälyn luotettavuutta ja selitettävyyttä tarkentavia työkohteita. Myös tekoälyn hallinta (governance), riskienhallinta ja muun muassa tekoälyn etiikka ovat työn alla olevia aiheita.

Kansallinen ryhmä seuraa kansainvälisen alakomitean SC 42 Artificial Intelligence toimintaa. Kyseessä on ISOn ja IEC:n yhteisen teknisen IT-aloja käsittelevän komitean JTC 1:n alakomitea. Komitean perustamisen yhteydessä siihen liitettiin  muutama vuosi aiemmin aloitettu big data -työ, jota myös jatketaan. Kansainväliseen työhön osallistuu Suomi mukaan lukien jo 31 maata ja lisäksi 16 maata tarkkailee työtä. Kaiken kaikkiaan työssä on mukana satoja asiantuntijoita.
   
Maailmanlaajuisen työn lisäksi eurooppalaista tekoälyn standardisointia valmistellaan eurooppalaisissa standardisointijärjestöissä CENissä ja CENELECissä. Tarkoituksena on selvittää mahdollisia eurooppalaisia tarpeita ISOssa ja IEC:ssä tehtävän standardisointityön lisäksi. 

Vuosi sitten perustettiin yhteinen eurooppalainen Focus-ryhmä kartoittamaan eurooppalaisia tarpeita tekoälyn standardisoinnille sekä käymään läpi alan kansainvälistä työtä. Tekeillä on tiekartta eurooppalaisen tekoälyn standardisointiin. Lisäksi pohditaan mahdollisuutta perustaa eurooppalainen tekoälyn standardisointikomitea. 

Standardisointiryhmän jäsenyys on avoin kaikille ja osallistuminen on maksutonta, tervetuloa mukaan!

Lue lisää tekoälyn standardisointiryhmän toiminta-alueesta
Liity jäseneksi täyttämällä osallistumislomake

 

Lisätietoja

Elina Huttunen

Standardisointijohtaja
Soita: +358 40 356 8003
Viesti: elina.huttunen@sfs.fi