SFS:n valtionavustus pienenee – osa TEM:n rahoittamista standardointiryhmistä maksullisiksi
Standardointiryhmien toimintaa rahoitetaan osallistumismaksuilla. Jos ryhmä saa toimintaansa ulkopuolista rahoitusta, sen jäsenyys on maksutonta. Valtio leikkaa menojaan vuonna 2024. Julkisen talouden sopeutustoimet koskettavat myös standardointia, ja lähes kaikki tähän asti työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamat standardointiryhmät muuttuvat ensi vuodesta alkaen maksullisiksi.
SFS on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka rahoittaa toimintaansa pääosin (77 prosenttia vuonna 2022) standardien myyntituloilla. Osan rahoituksesta SFS on saanut valtiolta. Valtionrahoitusta myönnetään toimintaan tai hankkeisiin, joita valtio pitää yhteiskunnallisesti tarpeellisina. Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämän valtionrahoituksen osuus SFS:n rahoituksesta oli 14,5 prosenttia vuonna 2022.
SFS:n tehtäviin kuuluu muun muassa
- ohjata ja koordinoida standardointiryhmissä tapahtuvaa standardointityötä
- ylläpitää standardointiin liittyviä tietojärjestelmiä
- vahvistaa kansalliset standardit sekä ylläpitää ja myydä suomalaisten yritysten ja muiden organisaatioiden tarpeita vastaavia standardeja ja muita julkaisuja
- edistää Suomen etua kansainvälisessä standardoinnissa.
Kansainvälisten standardien laadintaan osallistutaan standardointiryhmissä, joiden toiminta rahoitetaan osallistumismaksuilla. Jos standardointiryhmä saa toimintaansa ulkopuolista rahoitusta, ryhmän jäsenyys on maksutonta.
Vuonna 2024 valtio aikoo vahvistaa julkista taloutta leikkaamalla menojaan. Julkisen talouden sopeutustoimet vaikuttavat myös standardointiin.
Suomessa toimii kaikkiaan noin 250 standardointiryhmää. Valtionavustuksen leikkaus koskettaa IT-standardointia kokonaisuudessaan eli seuraavat 12 tähän asti työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaa ryhmää ovat ensi vuoden alusta alkaen maksullisia:
SFS/SR 301 Terveydenhuollon tietotekniikka
SFS/SR 304 Paikkatieto
SFS/SR 305 Opetusteknologia
SFS/SR 307 Tietoturvatekniikat
SFS/SR 308 IT:n ja IT-palvelujen hyödyntäminen
SFS/SR 311 Resurssitehokkaat datakeskukset
SFS/SR 312 Biometriikka ja kortit
SFS/SR 313 Uudet IT-alueet
SFS/SR 314 Ohjelmistotuotanto ja järjestelmäkehitys
SFS/SR 315 Tekoäly
SFS/SR 316 Multimedia
SFS/SR 317 Ohjelmointikielet
Lue lisää standardointiin osallistumisesta.
Tutustu suomalaisiin standardointiryhmiin.