Siirry sisältöön
25.5.2018 Artikkeli

Silmät suojaan

Kirkkaana paistava kevätaurinko on tervetullut näky pitkän talven jälkeen. Aurinko ei kuitenkaan ole silmille pelkästään hyväksi.

Auringon säteily sisältää näkyvän valon lisäksi näkymättömiä infrapunasäteitä ja lyhytaaltoisia ultravioletti- eli UV-säteitä, jotka vahingoittavat paitsi ihoa myös silmiä. Aurinkolasit suojaavat silmiä UV-säteilyltä. Parhaan hyödyn saa valitsemalla lasit käyttötarkoituksen mukaan.

Linssien kyky suojata UV-säteiltä riippuu ennen kaikkea linssien materiaalista. UV 100 % tai UV 400 -merkintä kehyksessä tarkoittaa, että UV-säteily suodattuu kokonaan. Muovilinssien materiaali suodattaa säteilyn hyvin, lasilinssien suodatusteho riippuu linssin materiaalista ja tuotantomenetelmästä.

Standardit auttavat suojaamaan silmiä UV-säteilyn riskeiltä. CE-merkintä kertoo, että aurinkolasit vastaavat eurooppalaisia laatu- ja suojausstandardeja.

  1. SFS-EN 166:2001 -standardissa määritetään kehystämättömiä ja kehystettyjä linssejä koskevat vaatimukset ja testit sekä UV-säteilynkestävyys.
  2. SFS-EN 174:2001 -standardi määrittelee muun muassa laskettelu- ja lautailulasien linssien UV-säteilyn kestävyyden.
  3. SFS-EN 1938:2010 -standardi koskee moottori-pyöräilijöiden ja mopoilijoiden silmäsuojaimia.

Julkaistu Presiis-lehden numerossa 1/2018.

Teksti: Marjo Kanerva

Lähde: Näkemisen ja silmäterveyden toimiala ry