Siirry sisältöön
30.11.2023 Tapahtumamateriaalit

IT-standardoinnin vuosiseminaari

Vietimme torstaina 30.11.2023 IT-standardoinnin perinteistä vuosiseminaaria. Kuulimme asiantuntijapuheenvuoroja ja keskustelimme ajankohtaisista IT-standardointia puhututtavista teemoista ja ilmiöistä. Keskityimme erityisesti IT-standardoinnin ja EU-lainsäädännön väliseen yhteyteen.

Euroopan unioni haluaa luoda tiiviimmän yhteyden standardointiyhteisöön. Kun lainsäädäntöä aletaan valmistella, unioni tekee eurooppalaisille standardointijärjestöille (CEN, CENELEC ja ETSI) standardointipyynnön. Näin sekä lainsäädännön että standardien sisältö ja aikataulu saadaan kulkemaan käsi kädessä.

Lue myös: Tekoälystä digitaaliseen tuotepassiin – standardit kiinni ajassa myös nopeasti kehittyvillä aloilla

EU-sääntely vaikuttaa yritysten toimintaympäristöön merkittävästi. Digitaalinen tuotepassi nivoo yhteen kestävää kehitystä, digitalisaatiota ja dataekosysteemejä, ja autenttisen datan liittäminen tarjoaa uusia liiketoiminta-alueita. Tässä kehityksessä yhteiset eurooppalaiset standardit ovat yrityksille merkittävä tukipylväs oman ja ekosysteeminsä arvonlisäysketjussa.

Kyberkestävyyssäädös (CRA) on asetus, joka tuo pakolliset kyberturvallisuusvaatimukset EU:ssa myytäville IoT-tuotteille. Standardeilla ja standardointityöllä on merkittävä yhteisrooli säädöksen ja siihen liittyvien turvallisuusvaatimuksien kehittämisen kanssa. CRA:ssa puhututtaa etenkin laaja soveltamisala ja se, miten Euroopan komissio lähestyy tätä standardointipyynnöissään. IT-standardointiin osallistuminen tarjoaa täten konkreettisen mahdollisuuden vaikuttaa työhön ja lopputuloksiin.

Vuosiseminaarimme asiantuntijapuheenvuorot koskivat dataliiketoimintaa ja tietojen hallintaa sekä kyberkestävyyssäädöksen (CRA) vaikutusta standardointiin.

Seminaarin tallenne

Ohjelma

Tervetuloa
Marjo-Rita Juntunen ja Meri Valtiala, IT-standardoinnin asiantuntijat, SFS

Avauspuheenvuoro
Juha-Pekka Leskinen, IT-standardoinnin ohjausryhmän puheenjohtaja, johtaja, Netum Consulting

Digitaalinen tuotepassi ja hajautetut protokollat
Kasper Karimaa, Managing Director, STRGL

Tulevan kyberkestävyyssäädöksen vaikutus standardointiin
Outi Slant, erityisasiantuntija, turvallisuusyksikkö, tieto- ja turvallisuusosasto, liikenne- ja viestintäministeriö
Päivi Timlin, erityisasiantuntija, liikenne- ja viestintävirasto Traficom

Kysy lisää

Meri Valtiala

Asiantuntija
Soita: +358 50 5634 356
Viesti: meri.valtiala@sfs.fi