Siirry sisältöön
10.2.2020 Uutinen

Tiistaina on 112-päivä

Tiistaina 11. helmikuuta vietetään 112-päivää. Päivän vietolla halutaan kiinnittää huomio tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla. Jokainen voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta pienillä arjen teoilla. Päivä haluaa muistuttaa hätänumerosta 112, joka on käytössä kaikissa Euroopan unionin maissa.

Standardit ovat tärkeä keino tapaturmien ja vahinkojen ehkäisyssä ja ennen kaikkea turvallisuuden lisäämisessä. Ihmishenkiä pelastava 112 Suomi -palvelu on hyvä esimerkki standardisoidun paikkatiedon käytöstä. Palvelu on ladattu jo yli miljoonaan puhelimeen. Paikkatiedon standardisointi on tuonut uusia palveluita kuluttajille.

 

Pimeällä liikuttaessa on syytä käyttää heijastinta tai heijastinliiviä. Jalankulkijoitten heijastimien vaatimuksena on, että ne heijastavat kaikilta pinnoiltaan ja riittävän kauas. Vaatimukset on kirjattu standardiin SFS-EN 13356. Heijastinta hankittaessa onkin syytä tarkasta, että siinä on CE-merkintä ja maininta standardista SFS-EN 13356 varmistamassa, että tuote sopii tarkoitukseensa. Heijastinliivien vaatimukset ovat standardissa SFS-EN ISO 20471. Heijastimien vaikutusta näkyvyyteen voi tarkastella Liikenneturvan testissä.

 

Palovaroitin on joka kodin turvavaruste. Säännöllisesti on testattava, että paristoissa on virtaa. Palovaroittimien laadun takeen on standardi SFS-EN 14604, joka muun muassa edellyttää, että palovaroitin on kokonaisuudessaan vaihdettava kymmenen vuoden välein.

 

Sammutuspeitteen tulisi olla myös vakiovaruste kaikissa kodeissa. Sammutuspeite on tehokas alkusammutusväline. Standardiin SFS-EN 1869 on kirjattu tarkoitukseensa sopivien sammutuspeitteiden ominaisuudet ja se, kuinka tuotteet tulee testata.

 

Kaikki kansainväliset turvamerkit on standardisoitu, jotta vaaroista voidaan varoittaa, opastaa ja ohjata yhteisesti sovitulla kuvakielellä. Kansainvälinen turvamerkkien standardi ISO 7010 sisältää lukuisia yleisön opastamiseen tarkoitettuja merkkejä, joilla voidaan opastaa ihmisiä ja tehostaa vaaroista viestimistä. Esimerkiksi rakennuksissa nähtävissä olevat hätäuloskäynnistä, sammutuspeitteestä ja palohälytyskellosta kertovat merkit ovat standardisoituja turvamerkkejä.

 

112-päivän omilla verkkosivuilla on linkki 112 Suomi -palvelun lataamiseksi puhelimeen.