Siirry sisältöön
28.4.2020 Uutinen

Turvassa töissä? Koronaepidemia nostaa esiin terveyden ja turvallisuuden merkityksen työpaikoilla

Turvallisuus ja terveys ovat aina tärkeitä työelämässä, mutta erityisesti nyt, kun elämme keskellä koronapandemiaa. Maailman työturvallisuus- ja työterveyspäivänä 28.4.2020 ISO haluaa kiinnittää huomiota koronaviruksen aiheuttamaan tilanteeseen.

Koronavirus on ajanut työelämän kriisiin; liiketoimintaa yritetään pitää käynnissä ja samalla huolehtia ihmisten terveydestä ja turvallisuudesta. Teemalla ”Pysäytetään pandemia: työturvallisuus ja työterveys voivat pelastaa ihmishenkiä” ISO nostaa esiin yritysten kohtaamat ennen kokemattomat haasteet ja tehokkaan työterveyden ja -turvallisuuden merkityksen.

Työterveys ei rajoitu vain fyysiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Työpaikoilla on olennainen rooli epävarmuuden, stressin ja pelon vähentämisessä, jota työntekijät tällä hetkellä kokevat. Työterveyden ja työturvallisuuden johtamisen standardi ISO 45001 onkin saamassa täydennystä standardista, joka auttaa psyykkiseen terveyteen liittyvien riskien hallinnassa.

Työterveyden ja työturvallisuuden johtamisen standardin ISO 45001 tavoitteena on työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden parantaminen vähentämällä työpaikan riskejä sekä luomalla terveellisempiä ja turvallisempia työolosuhteita. Standardi sopii kaikenkokoisten organisaatioiden käyttöön eikä sen käyttö ole sidottu mihinkään tiettyyn toimialaan.

Tekeillä oleva standardi ISO 45003 Occupational health and safety management, Psychological health and safety in the workplace, Guidelines kiinnittää huomiota tekijöihin, jotka usein vaikuttavat työntekijän psyykkiseen hyvinvointiin ja terveyteen. Näitä ovat esimerkiksi epäonnistunut viestintä, ylivoimainen kuormitus, huono johtaminen ja organisaatiokulttuuri. Standardin arvioidaan valmistuvan vuonna 2021.

ISO 45001:2018 Työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmät. Vaatimukset ja niiden soveltamisohjeita 

Lue lisää työterveyden ja työturvallisuuden johtamisen standardista.  

Lisätietoja

Sari Sahlberg

Asiantuntija
Soita: +358 50 361 6249
Viesti: sari.sahlberg@sfs.fi