Siirry sisältöön
28.4.2017 Artikkeli

10 sekunnissa Eurooppaan

Miten lähetät rahaa teinille, jolta on varastettu käteiskassa kielikurssilla Pariisissa? Tai maksat Saksasta ostamasi käytetyn auton?

Tilisiirrot eri pankkien ja maiden välillä vaativat kärsivällisyyttä ja ennakointia – pahimmillaan raha on perillä vasta monen päivän päästä. Tähän on luvassa parannus.

  1. Tavoitteena on lyhentää tilisiirrot kymmeneen sekuntiin palvelussa mukana olevien pankkien välisissä pikamaksuissa Euroopan alueen kohdemaasta riippumatta.
  2. Pikamaksujen välitys pohjautuu ISO 20022 -standardisarjaan, joka tarjoaa rahalaitoksille ja yrityksille työkalun siirrossa tarvittavien viestien yhdenmukaistamiseen.
  3. Standardinmukaiset viestit vähentävät virheiden riskiä ja nopeuttavat prosesseja. Tämä on välttämätöntä yhä monimutkaisemmassa ja nopeatempoisemmassa maailmassa, etenkin rahoitusalalla.
  4. Euroopan maksuneuvosto EPC on laatinut säännöt ja standardin soveltamisohjeet pankkien yhteiselle SEPA-pikamaksupalvelulle. Pikamaksu- palveluiden tarjoajat sitoutuvat noudattamaan yhteisiä sääntöjä ja standardeja.
  5. SEPA-maiden pankit voivat liittyä pikamaksu- palvelun tarjoajiksi loppuvuodesta.

Lähde: Inkeri Tolvanen, johtava asiantuntija, Finanssialan Keskusliitto

Julkaistu Presiis-lehden numerossa 1/2017.