Standardit – piilossa ja läsnä
Standardoinnin asiantuntijana standardit ovat olennaisesti osana jokaista työpäivää, mutta vain harvan arkea standardit koskettavat samalla tavalla. Jos et törmää standardeihin työn tai opiskelun kautta, ne saattavat tuntua melko kaukaisilta asioilta. Todellisuudessa me kaikki kuitenkin kohtaamme standardeja päivittäin – emme vain tule kiinnittäneeksi niihin huomiota.
Otetaan pieni arvausleikki: Mitä ovat nämä arjen yleiset asiat, joille on olemassa satoja standardeja?
Ne ovat osa arkea ja juhlaa. Niillä voi ilmaista omaa persoonaansa tai keskittyä käytännöllisyyteen. Ne voivat suojata sinua auringolta tai kylmyydeltä. Niitä on bussinpenkeissä, avainnauhassa ja kalaverkoissa, todennäköisesti myös jokaisessa kodin huoneessa jossain muodossa. Arvaatko jo, mikä on kyseessä? Tietenkin tekstiilit!
Tekstiilejä löytyy kaikkialta, ja tekstiileissä käytetään monia elämäämme helpottavia standardeja. Oletko koskaan miettinyt, miten kävisi, jos vaatteissa ei olisi lainkaan pesuohjeita? Muistaisitko, mikä lämpötila oli oikea silkille ja mikä puuvillalle? Entä saiko juhlamekkoa laittaa linkoukseen vai ei?
Oletko koskaan miettinyt, miten kävisi, jos vaatteissa ei olisi lainkaan pesuohjeita?
Ehkä olet ollut joskus samassa tilanteessa kuin minä ja heittänyt uuden villapaidan pesuun huomataksesi myöhemmin, että paita sopii paremmin naapurin chihuahualle kuin itselle. Toivottavasti olet löytänyt tekstiilien osalta arjen helpottajan eli tekstiilien hoito-ohjeen ja villapaitasi on vielä käyttökelpoinen. Hoito-ohje on vaatteissa pakollinen, ja sen noudattaminenkin suotavaa. Ja ajatella, miten kätevää on, että samat pesumerkit ovat käytössä lähes kaikkialla maailmassa; ne ovat peräisin standardista SFS-EN ISO 3758 Tekstiilit. Hoito-ohjemerkintäjärjestelmä.
Toinen arkea – ja lomaa – turvaava esimerkki tulee käyttöön, kun mielesi tekee soudella, veneillä tai sup-lautailla aurinkoisena kesäpäivänä. Tässä ei haeta virveliä, vaan pelastus- ja kelluntaliivejä. Kelluntavarusteiden standardisarja SFS-EN ISO 12402 tukee lainsäädäntöä, jotta oikein käytettynä kelluntavarusteet turvaavat veden varaan joutunutta säällä kuin säällä.
Nämä ovat vain pari esimerkkiä siitä, millaisia standardeja tekstiilien valmistuksessa ja testauksessa on käytössä ja miten niiden ansiosta me kuluttajat saamme turvallisia ja mukavia tuotteita käyttöömme. Usein vasta silloin, kun jokin asia ei toimi, standardin poissaolo huomataan. Standardit luovat osaltaan meille jokaiselle mukavampaa arkea.
Elisa Ervasti
Kirjoittaja työskentelee standardoinnin asiantuntijana SFS:ssä.