Siirry sisältöön
13.11.2017 Artikkeli

Ei mikään jauhopeukalo

Kari Aihisen pyörittämässä huippu-ravintola Savoyssa pöytään saattaa istahtaa vaikka tasavallan presidentti, ja palvelu on sen mukaista.

1 Kahden hellan keittiöt

Olen lämpöisen keittiön rasvainen paistaja. Ammattikeittiöissä kokataan nykyisin kahdella liedellä, induktiolla ja kaasulla. Kaasulla on iha­ninta paistaa mehukkaat pihvit. Induktiolla saa mahdollisimman tarkan lämpötilan, sillä on pa­ras haudutella pitkään ja keittää herkulliset kas­tikkeet.

SFS-EN 203 -standardi esittelee kaasukäyttöisten suur­keittiölaitteiden turvallisuusvaatimukset.

2 Palvelu on kaikki kaikessa

Palvelu voi tehdä hyvästä ruuasta vieläkin mais­tuvampaa tai ihan kuraa. Hyvä palvelu voi kui­tenkin olla hyvin erilaista. Meillä Savoyssa on mielettömät standardit palvelulle. Roster-ravin­toloissa palvelu on taas ronskia ja rempseää. Siellä saa heittää asiakkaan kanssa yläfemmat.

CEN/TS 16880 Palvelun erinomaisuus -standardi auttaa tuottamaan odotukset ylittävää palvelua.

3 Lätkäjätkä henkeen ja vereen

Vapaa-aikani koetan viettää poikieni kanssa. Menemme yhdessä pelaamaan sählyä, jalka­palloa tai lätkää. Olen henkeen ja vereen jää­kiekkoilija, sydän on musta kuin kiekko. Kokki minusta tuli, koska en pärjännyt lätkässä.

Jääkiekkoilijoiden suojaimien vaatimukset kuvataan standardissa SFS-EN ISO 10256-1.

Julkaistu Presiis-lehden numerossa 2/2017.

Teksti: Heini Nieminen

Kuva: Pasi Haaranen