Siirry sisältöön
19.11.2021 Uutinen

Hyvää vessapäivää – standardeilla helpotetaan maailman sanitaatio-ongelmia

19. marraskuuta vietetään maailman vessapäivää. YK:n viralliseksi julistama teemapäivä suuntaa katseemme sanitaatio-ongelmiin. Maailmassa arvioidaan elävän yli neljä miljardia ihmistä, joilta puuttuu pääsy kunnollisiin saniteettitiloihin. Tilanteen parantamiseksi tehdään kansainvälistä yhteistyötä, ja siinä myös standardeilla on merkitystä.

Kehittyvissä maissa nykyaikaisten käymälätilojen puute ja heikko viemäröinti aiheuttavat ympäristöhaittoja ja sairastuttavat ihmisiä. Yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista onkin puhtaan veden ja sanitaation turvaaminen kaikille vuoteen 2030 mennessä. Sanitaatio tarkoittaa terveellisten käymäläolosuhteiden ylläpitoa ja keinoja, joilla ihmisten ulosteet ja virtsa hävitetään ympäristöä ja ihmisten terveyttä vaarantamatta.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteen SDG 6 Puhdas vesi ja sanitaatio edistämässä standardeilla on oma roolinsa. Kansainvälinen standardointijärjestö ISO on julkaissut useita standardeja, jotka auttavat kehittyvien maiden sanitaatio-ongelmien ratkaisemisessa.

Merkittävä standardi on ISO 31800, joka määrittelee vaatimukset ja testausmenetelmät uutta teknologiaa hyödyntäville käymäläyksiköille. Standardin mukaiset yksiköt toimivat ilman länsimaista vesi- ja viemäri-infrastruktuuria ja muuttavat ihmisten jätteet puhtaaksi vedeksi. Yksi tällainen yksikkö voi taata turvallisen ja ympäristöä pilaamattoman vessan jopa sadalletuhannelle ihmiselle. Standardin toivotaan rohkaisevan tällaisten yksiköiden laajamittaiseen tuotantoon ja käyttöön.

Muita merkityksellisiä standardeja maailman sanitaatio-ongelmien ratkaisemisessa ovat muun muassa:

  • ISO 30500, joka asettaa vaatimukset teollisesti valmistettujen kuivakäymälälöiden toimivuudelle ja turvallisuudelle.
  • ISO 46001, joka auttaa kaikenkokoisia organisaatioita parantamaan vesitehokkuuttaan.
  • ISO 24521, joka tarjoaa käytännön opastusta jätevesihuollon rakentamiseen.

ISOn sivuilta löydät tarkempaa tietoa siitä, miten standardeilla edistetään YK:n kestävän kehityksen tavoitetta SDG 6 Puhdas vesi ja sanitaatio.

Vessapäivästä voit lukea lisää YK:n teemasivuilta.

Julkaistu alun perin 19.11.2020. Päivitetty 19.11.2021.