Siirry sisältöön
3.4.2020 Uutinen

Kemissä kaikki koulut täyttävät ympäristöjärjestelmän vaatimukset

Koulujen standardinmukaisella ympäristöystävällisellä toiminnalla voidaan vaikuttaa lapsiperheiden arkeen ja kertoa kaupungin kestävän kehityksen mukaisista arvoista ja toimista.

Viime vuoden helmikuussa Kemin kaupunki sai sertifikaatin ympäristöasioiden hallinnan standardin ISO 14001 mukaisesta toiminnasta toisena kaupunkina Suomessa. Aiemmin sertifikaatin oli saanut Maarianhamina. Lue lisää: Kemi hakee vetovoimaa ympäristöstandardista

Vuosi sitten sertifioitujen kohteiden joukossa oli yksi koulu, ja kaupunki asetti tavoitteekseen kaikkien koulujen mukaan saamisen. Nyt tuo tavoite on saavutettu ensimmäisenä Suomessa. Työ ei kuitenkaan pääty tähän. Sertifioituja toimintoja parannetaan jatkuvasti ja laajentamisesta edelleen on keskusteltu. Vielä ei ole päätetty uusista kohteista.

Siivoojat Kati Mäkelä (vas.) ja Auli Rantala työssään Sauvosaaren koulussa Kemissä. Siivoojien ja kiinteistönhoitajien työ on olennaisessa osassa ympäristöstandardin vaatimuksissa. Esimerkiksi vettä ja puhdistusaineita joudutaan käyttämään nykyään paljon vähemmän kuin ennen.
Kuva: Nina Susi/Kemin kaupunki

Kemin kaupungin kansliajohtaja Jukka Vilén kertoo, että standardin vaatimukset täyttävä toiminta ja sertifiointi on tuonut koulujen arkeen uusia ympäristöystävällisiä toimintatapoja. Niiden välityksellä kaupungin on mahdollista kertoa kestävän kehityksen mukaisista arvoistaan ja tavoistaan toimia.

Kaupungin toiminnassa standardinmukaisuus on lisännyt yhteistyötä ja tiedon välitystä. Henkilöstö on sitoutunut toimintaan ja parantamaan sitä entisestään.

Lue lisää Kemin koulujen sertifioinnista sekä siitä, mitä ympäristöjärjestelmän mukainen toiminta koulujen käytännöissä ja arkielämässä merkitsee: Kemin koulut saivat ensimmäisinä Suomessa ympäristösertifikaatin