Siirry sisältöön
8.1.2019 Uutinen

Kattolamppujen pistokytkin muuttuu

Suomessa käytössä oleva kattovalaisimien pistoke uudistuu. Jo 30 vuotta on ollut käytössä helppokäyttöisiä ruotsalaiseen standardiin perustuvia pistokkeita, jotka ovat korvanneet perinteiset sokeripalat. Uusi pistoke perustuu vuonna 2009 eurooppalaiseksi standardiksi vahvistettuun maailmanlaajuiseen standardiin. Pohjoismaat hakivat ja saivat standardin käyttöönottoon kymmenen vuoden siirtymäajan, joka päättyy 1.4.2019.

Uusi pistoke ei Suomessa ole tulossa pakolliseksi. Toimivaa pistoketta ei tarvitse vaihtaa uuteen. Se yleistynee sitä mukaa, kun kauppoihin isojen kalusteliikkeiden myötä tulee uudella pistokkeella varustettuja valaisimia.

Uuden standardin SFS-EN 61995 mukaisen pistokkeen etuna on sen pienuus. Uusi liitin menee uppoasennusrasiassa kokonaisuudessaan pistorasian sisään. Sen varaan ei voida kuitenkaan ripustaa valaisinta. Tämän vuoksi uudessakin valaisinpistorasiassa tarvitaan ripustuskoukku.

Sähköteknisen alan standardoinnista vastaa SFS:n toimialayhteisö SESKO ry. Sen verkkosivuilla on lisätietoja uudistuksesta.