Kontti kutisti maailmaa
Rahtiliikenne maailman merillä räjähti kasvuun 1960-luvulla – standardoitujen rahtikonttien ansiosta. Tavaraa voitiin yhtäkkiä kuljettaa maapallon toiselle puolelle aiempaa huomattavasti edullisemmin. Ennen konttiaikaa kuljetusten kustannukset saattoivat lohkaista tavaran hinnasta jopa neljänneksen.
Kontit mullistivat kulutustottumukset Suomessakin, kun suomalaiset pystyivät ostamaan muun muassa banaaneja ja tomaatteja myös talvisin.
Alun perin eri yhtiöiden rahtikontit olivat erikokoisia, ja jokaisen laivanvarustamon piti asentaa satamiin omat räätälöidyt käsittelyjärjestelmänsä. Yritysten ja satamien piti siis sitoutua tietyn valmistajan järjestelmään, mikä oli tehotonta, loi epävarmuutta ja tukahdutti kilpailun.
ISOn teknisen komitean (ISO/TC 104) asiantuntijajoukko on vuodesta 1961 lähtien standardoinut lähes kaikki konttien ominaisuudet koosta kiinnitysmekanismeihin.
Standardit ovat sittemminkin vaikuttaneet merkittävästi talouteen ja markkinoihin. Valuutta- ja maatunnusten standardit ovat helpottaneet pankkitoiminnan digitalisoitumista. USB-liittimen standardi on parantanut monien laitteiden yhteentoimivuutta. Mikä keksintö mullistaa maailmaa seuraavaksi?
Lähde: Kansainvälinen standardisointijärjestö ISO
Julkaistu Presiis-lehden numerossa 2/2018.
Teksti: Marjo Kanerva
Yhdenmukaiset kontit, kuormalavat ja säiliöt laskevat kustannuksia