Siirry sisältöön
31.5.2019 Uutinen

Kuvan ja multimedian pakkaukseen uusi standardisointiryhmä

Suomi on osallistunut jo useiden vuosien ajan multimediaformaattien standardisointiin, mutta omaan standardisointiryhmää ei tähän mennessä ole ollut. Nyt ryhmä ollaan perustamassa. Standardisointiryhmä perustetaan Tampereella Nokian tiloissa pidettävässä kokouksessa maanantaina 9.9.2019 klo 13–15. Kokoukseen on mahdollista osallistua myös etänä. Tervetuloa mukaan!

Ryhmä seuraa ISO/IEC JTC 1:n alakomiteaa SC 29 Coding of Audio, Picture, Multimedia and Hypermedia Information. SC 29 keskittyy multimediaformaattien standardisointiin ja koostuu kahdesta aktiivisesta työryhmästä (WG). WG 1 tunnetaan myös nimellä Joint Photographic Experts Group (JPEG), ja WG 11 tunnetaan myös nimellä Moving Picture Experts Group (MPEG).

WG 1 loi JPEG-1-standardin 1990-luvun alussa, ja se on edelleen vallitsevin kuvapakkausformaatti. Sittemmin WG 1 on kehittänyt lukuisia kuvapakkaus- ja kuvajärjestelmäformaatteja. Meneillään olevia WG 1-projekteja ovat mm. JPEG Pleno valokenttäkuvien kompressointiin ja JPEG XL korkealaatuiseen valokuvien kompressointiin.

Esimerkkeinä WG 11:n meneillään olevista projekteista mainittakoon Versatile Video Coding / ITU-T H.266, Point Cloud Compression (pistepilvikompressio), Network-based Media Processing (verkossa tapahtuva median käsittely) ja neuroverkkojen kompressointi.

Vuosien mittaan WG 11 on kehittänyt useita ikonisia laajasti käytössä olevia kompressio- ja järjestelmästandardeja multimedialle. Esimerkkejä WG 11:n kehittämistä standardeista ovat

  • MPEG-2 video / ITU-T H.262: käytössä ensimmäisen sukupolven digitaalitelevisiossa ja DVD-levyillä

  • MPEG-4 AVC / ITU-T H.264: nykypäivän vallitsevin videokoodausformaatti

  • MPEG-H HEVC / ITU-T H.265: tehokkain standardisoitu videopakkausformaatti

  • MP3 (tunnettu myös nimellä MPEG-1 Audio Layer 3): digitaalisen audiopakkauksen läpimurtoformaatti, standardisoitu vuonna 1992

  • MPEG-4 Advanced Audio Coding (AAC): laajasti käytössä oleva audionpakkausformaatti

  • Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (DASH): videon suoratoistoformaatti

  • ISO Base Media File Format: tiedostoformaatti audio-visuaaliselle datalle, MP4-tiedostojen perusta

  • High Efficiency Image File Format (HEIF): mukautuva tiedostoformaatti kuville ja kuvasekvensseille

  • Omnidirectional Media Format (OMAF): takoitettu audiovisuaalisen virtuaalitodellisuussisällön tallentamiseen ja suoratoistoon

Tervetuloa mukaan standardisointiryhmään

SFS:n standardisointiryhmän jäsenyys on avoin kaikille, jotka ovat kiinnostuneita seuraamaan toimialan standardisointia ja vaikuttamaan standardien sisältöön. Ryhmän jäsenyys on maksuton. Ilmoittaudu mukaan toimintaan!

Lisätietoja

Elina Huttunen

Standardisointijohtaja
Soita: +358 40 356 8003
Viesti: elina.huttunen@sfs.fi